Zwaartransportschip Vanguard laadt werkschip Armada Intrepid

Zwaartransportschip Vanguard laadt werkschip Armada Intrepid

Vrijdagmiddag is in het Calandkanaal in de Rotterdamse haven de Armada Intrepid geladen aan boord van het zwaartransportschip Vanguard. Dit zware ladingschip is eigendom van de firma Dockwise. De Vanguard gaat de Armada Intrepid vervoeren naar een nieuwe klus in Indonesië. De Armada Intrepid die voorheen zijn werkgebied op de Noordzee had voor BP is nu gekocht door de firma Bumi Armada Offshore. Het laden van het schip trok vrijdag veel mensen die in het zonnetje genoten van het spektakel langs de landtong in Rozenburg.

De Armada Intrepid is vrijdag met behulp van drie sleepboten van het droogdok van de firma Verolme naar het Calandkanaal vervoerd waar de Vanguard inmiddels afgezonken lag te wachten. Aan het begin van de avond is de Armada Intrepid boven het dek van de Vanguard gesleept. In de nacht van vrijdag op zaterdag komt het dek van de Vanguard weer boven water. Morgen zal dan de Armada Intrepid aan het dek van de Vanguard worden gelast. Als alles volgens planning verloopt zal het transport dinsdag de haven van Rotterdam verlaten.

Armada Intrepid
De Armada Intrepid is een zogenaamde scheepsvormige FPSO (Floating Production, Storage and Offloading vessel). Het is een speciaal soort schip dat wordt gebruikt om aardolie/aardgas op te slaan en eventueel te behandelen. Inmiddels is het Maleisische Bumi Armada Offshore de nieuwe eigenaar van dit FPSO. Het schip heeft een massa van 42.000 ton, een lengte van 245 meter en een breedte van 45 meter.

Dockwise Vanguard
De Dockwise Vanguard is een half afzinkbaar zwaartransportschip en met zijn lengte  van 275 meter en breedte van 70 meter op dit moment zelfs het grootste ter wereld. Het schip is voor ongeveer $240 miljoen gebouwd bij Hyundai Heavy Industries. In 2013 is het schip in de vaart gekomen. Een van de meest in het oog springende bijzonderheden van het schip is het ontbreken van een brug over de gehele breedte van het schip. De brug is bewust alleen aan de stuurboordzijde van het schip geplaatst, waardoor de lading van maximaal 117.000 ton ook over de boeg heen kan steken.

augustus 2014
In augustus 2014 heeft de Dockwise Vanguard een bezoek gebracht aan het centrum van Rotterdam. Het megaschip lag toen afgemeerd aan de Holland Amerika Kade naast de Erasmusbrug.