Zes bestuurders rijbewijs kwijt na alcoholcontrole in Rotterdam

Zes bestuurders rijbewijs kwijt na alcoholcontrole in Rotterdam

Afgelopen weekend zijn er door team verkeer diverse alcoholcontroles in de regio gehouden. De controles vonden onder andere plaats op de Stadhoudersweg en de Erasmusbrug in Rotterdam. Van de honderden blaastesten waren er toch nog zesentwintig automobilisten die te diep in het glaasje hadden gekeken. Van deze bestuurders werd dan ook gevorderd mee te werken aan een ademanalysetest. Van de zesentwintig bestuurders konden er meteen zes het rijbewijs inleveren omdat deze boven de 570 ug/l (beginnende bestuurders met minder dan vijf jaar het rijbewijs 350 ug/l) bliezen. Buiten een zeer hoge boete en een tijdje zonder rijbewijs moeten deze bestuurders tevens deel gaan nemen aan de cursus Educatieve Maatregel Alcohol. Doen ze dit niet, dan zal het rijbewijs ongeldig verklaard worden.

Er was een meneer die maar liefst 830 ug/l (microgram alcohol per uitgeademde liter lucht) blies op het ademanalyse apparaat. Al waggelend ging hij de alcoholbus in en het was al een wonder dat hij met een onbeschadigde auto de controleplaats opgekomen was. U begrijpt dat ook deze meneer voorlopig klaar is met rijden. Verder was er nog een jongedame die een PA indicatie blies op het selectiemiddel. PA is al voldoende voor beginnend bestuurders. De dame dacht dat het rijden wel kon en speelde hierop voor BOB. Helaas voor haar was haar promillage te hoog. Uiteindelijk werd het nog gekker omdat mevrouw helemaal niet in het bezit was van een rijbewijs!

Straffen
Wist u dat alleen al de alcoholboetes beginnen bij driehonderdzestig euro voor het laagst strafbare feit en kan oplopen tot meer dan duizend euro of een gevangenisstraf? Daarbij komt de LEMA (lichte educatieve maatregel alcohol) welke 540 euro kost voor bestuurders die een ug/l hebben tussen de 350 en 435 (beginnend bestuurders tussen de 220 en 350). De EMA is de cursus voor mensen die boven deze waardes komen en kost 870 euro. Verder kan er een medisch en geestelijk onderzoek gevorderd worden. Dit kost ongeveer 1000 euro. Tevens kan het Openbaar Ministerie uw rijbewijs voor langere tijd onder hun houden. U begrijpt hopelijk dat al deze feiten door uzelf betaald mogen worden. Wees dus slim en neem een Taxi of bus naar huis dan blijft het voor alle weggebruikers een stuk veiliger.