Zaken uit regio Zuid-Holland in Opsporing Verzocht

Zaken uit regio Zuid-Holland in Opsporing Verzocht

Dinsdag 29 november worden in het televisieprogramma Opsporing Verzocht beelden getoond van een gewapende overval op café Goof Meijer aan de Slinge in Rotterdam die op 20 november rond 23.10 uur plaatsvond.

Twee mannen bedreigden medewerkers en bezoekers met onder andere een shotgun. Toen ze merkten dat er geen geld in de kassa zat, gingen ze er met geld en goederen van de bezoekers vandoor. De hoofdofficier van Justitie looft een beloning uit van 2.500 euro voor de tip die leidt tot de aanhouding en vervolging van de verdachten. In de uitzending van AVRO’s Opsporing Verzocht van dinsdag 29 november worden beelden van de verdachte getoond. Opsporing Verzocht wordt uitgezonden om 21.30 uur op Nederland 1. De herhaling is op woensdag 30 november op Nederland 2.

Vermissing van strand Monster (cold case zaak)
Het programma besteed ook aandacht aan de verdwijning van Jair Soares, die op 4 augustus 1995 vanaf het strand van Monster spoorloos verdween. Aanleiding is het nieuwe onderzoek dat een achtkoppig rechercheteam verricht naar de verdwijning van Jair.

De toen 7-jarige jongen raakte tijdens een uitje met zijn vader en moeder naar het strand bij Monster even uit het zicht. Sindsdien heeft niemand meer iets van hem vernomen. Er werd in 1995 een grootschalig onderzoek gestart. De duinen werden uitgekamd door hondengeleiders, de kustwacht werd ingezet, getuigen werden gehoord en de familie en het publiek werd om informatie gevraagd. Nadat alle informatie was uitgezocht en er geen aanknopingspunten meer waren, kon het onderzoek niet worden voortgezet. Het heeft de familie en de betrokken politiemensen echter nooit losgelaten dat de verdwijning van Jair niet is opgelost.

Onderzoek heropend
In april verscheen er een artikel over de verdwijning van Jair in de Telegraaf. Gesprekken met de familie en nieuwe opsporingstechnieken waren voor het Openbaar Ministerie vervolgens aanleiding om nog eens te bekijken of er wellicht aanknopingspunten waren om het onderzoek in de vorm van een zogenoemde cold case te heropenen. Dat bleek het geval en het OM besloot begin dit jaar om de zaak opnieuw te onderzoeken. Familierechercheurs hebben de familie van Jair ingelicht. De familie reageerde emotioneel op het nieuws.

Opsporing Verzocht
In verband met het nieuwe onderzoek besteedt het televisieprogramma Opsporing Verzocht dinsdag 29 november uitgebreid aandacht aan de verdwijning van Jair. Er komt een oud-teamleider aan het woord die destijds het onderzoek leidde. Ook familieleden van Jair doen in de uitzending hun verhaal. Omdat het rechercheteam de mogelijkheid openhoudt dat Jair nog leeft, wordt er in die uitzending een zogenoemde verouderingsfoto van Jair getoond. Als Jair nog leeft, is hij inmiddels 23 jaar.