Wapens en explosieven in woning Jensiusstraat

Wapens en explosieven in woning Jensiusstraat

Bij de ontruiming van een hennepkwekerij op de Jensiusstraat in Rotterdam-Noord zijn donderdagmiddag explosieven, een vuurwapen, munitie en diverse toebehoren gevonden. Een 57-jarige man uit Rotterdam is aangehouden door de politie. Op de Schonebergerweg in Rotterdam werd via een sluiproute een kwekerij gevonden.

Op de IJsseldijk Oost in Krimpen aan den IJssel vonden agenten een kwekerij in de kruipruimte van een garage. Agenten onderzochten het pand aan de Jensiusstraat nadat zij via social media een tip hadden gekregen over een in werking zijnde hennepkwekerij. Samen met de huurder van de loods gingen agenten rond 15.15 uur poolshoogte nemen. In de kelder van de loods vonden agenten zo’n 1000 planten. De 57-jarige huurder van het pand werd aangehouden.

Tijdens het ontruimen van de plantage werd een explosief, een vuurwapen, munitie en enkele pakketjes met witkleurig poeder gevonden. Daarop is de ontruiming stil gelegd en de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) gevraagd te komen. Deze heeft het explosief meegenomen en op een braakliggend terrein tot ontploffing gebracht. De ontruiming en het onderzoek zijn later hervat.

Hennepkwekerij IJsseldijk Oost
Ook op de IJsseldijk Oost in Krimpen aan den IJssel is donderdagmiddag na een tip een hennepkwekerij gevonden. Even na 13.00 uur vonden agenten in een kruipruimte onder de garage zo’n 800 planten. Het elektriciteitsbedrijf heeft onderzoek gedaan naar de stroomvoorziening en er bleek sprake van diefstal van stroom. De 62-jarige eigenaar van het pand is aangehouden. Hij is later op de dag heengezonden. Zijn rol wordt nog verder onderzocht.

Hennepkwekerij Schonebergerweg
Omstreeks 13.30 uur deden agenten een onderzoek in een woning op de Schonebergerweg in Rotterdam, nadat via 112 een tip was binnengekomen over een hennepkwekerij op dit adres. De agenten werden binnengelaten door de bewoner. Binnen hoorden zij geluiden van ventilatoren. In de kast achter wat spullen bevond zich een gat. Via dit gat konden de agenten met een ladder naar een ruimte onder het huis. In deze kruipruimte vonden agenten een kwekerij met ongeveer 700 planten.

De bewoner, een 44-jarige man, is aangehouden. Hij is inmiddels heengezonden in afwachting van het onderzoek. Alle hennepkwekerijen zijn ontmanteld en vernietigd.

Wat is het gevaar van hennepteelt?
Zoals elke hennepkwekerij liep ook deze een verhoogd risico op brand door kortsluiting en lekkage. Criminelen die zich bezighouden met illegale hennepteelt gebruiken onderling veel geweld. De schade die de hennepteelt veroorzaakt is groot. Woningcorporaties en energiebedrijven draaien op voor lekkages, brandschade en illegaal afgetapte energie. Georganiseerde criminelen frauderen met uitkeringen en hypotheken om geld wit te wassen. Overheid, bedrijven en verzekeraars zijn het slachtoffer.

Help mee hennepkwekerijen te bestrijden!
Ruikt u een henneplucht en denkt u dat er een hennepkwekerij in uw buurt zit? Meld verdachte situaties, bel de politie via 0900-8844 of bel Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Onderstaande punten kunnen wijzen op een aanwezige hennepkwekerij:
• Aanwezigheid van hennepgeur
• Onveilige situaties door illegale aanpassingen in de meterkast of elektriciteitsaansluiting
• Constant zoemend of ronkend geluid
• Beslagen/afgeplakte ramen of gordijnen die nooit opengaan

Twitterfoto's: @politieRdam_W