Verdachte goudroof Rotterdam blijkt goudexpert en beveiligingsverantwoordelijke

Verdachte goudroof Rotterdam blijkt goudexpert en beveiligingsverantwoordelijke

De 61-jarige verdachte die is aangehouden voor de mogelijke betrokkenheid bij de goudroof in Rotterdam blijkt een oud-medewerker van de Hollandsche Bank Unie (HBU). De HBU was destijds in hetzelfde pand als het Erasmushuis aan de Coolsingel gevestigd. De 61-jarige S. werd dinsdag in zijn woonplaats Oud-Beijerland aangehouden.

Ron S. werkte in het verleden mee aan de beveiliging in het gebouw en blijkt een expert op het gebied van goud. Sinds 2015 was Ron S. zelfs verantwoordelijk voor de bankkluizen in het voormalige bankgebouw. In een artikel uit 2015 op de website van beveiligingsbedrijf Mactwin blijkt dat S. alles weet van de beveiliging in het gebouw.

Verschillende ex-bankmedewerkers reageren vol ongeloof op de goudroof, Ron S. zou de roof niet alleen hebben gepleegd. Zo melden de ex-medewerkers aan het Algemeen Dagblad dat de sloten om bij de ruimte met het goud te komen minimaal met twee man moeten worden geopend. Een ander zegt weer dat het bijna onmogelijk is om alleen met het goud weg te komen: “met drie goudstaven in je tas sjouw je je al een breuk”.

Ook is er nog veel onduidelijkheid over de wijze waarop de roof is gepleegd. Het bedrijf Safe Deposit meldt op haar website dat er geen melding is binnengekomen van een onrechtmatige opening van een van de kluizen. Safe Deposit is het bedrijf dat zorg draagt over de opslag van de goudstaven. Ook zijn er geen braaksporen aangetroffen en is de beveiliging in het pand niet aangeslagen. De roof bleef dan ook lang onopgemerkt. Pas toen de eigenaar van het goud zijn goud wilde verhandelen kwam hij erachter dat zijn kluis leeg was. Waarschijnlijk is de roof al eerder dit jaar gepleegd.

De totale waarde van het gestolen goud wordt door de politie geschat op enkele tientallen miljoenen euro’s. Het onderzoek is nog in volle gang. Vooralsnog is Ron S. de enige verdachte. 


Op de foto hieronder ziet u Ron S. onder begeleiding van twee rechercheurs het voormalige HBU-gebouw binnenlopen.