Ugandese strijder Dominic Ongwen voor zijn proces bij het Internationaal Strafhof

Ugandese strijder Dominic Ongwen voor zijn proces bij het Internationaal Strafhof

De Ugandese strijdheer Dominic Ongwen is vannacht aangekomen op Rotterdam The Hague Airport. Hij is hier voor zijn strafproces bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat meldt de NOS. Ongwen groeide op in het verzetsleger van de Heer (LRA). Een onderzoek van de The Washington Post kwam er achter dat Ongwen in 1990 op 10-jarige leeftijd door LRA-strijders werd ontvoerd toen hij op weg was naar school.

Ongwen groeide uit tot een van de belangrijkste militairen in de LRA. LRA is een buitengewoon geweldadige terreurbeweging die sinds eind jaren 80 huishoudt in Ugande en later ook in Congo, Zuid-Sudan en de Centraal Afrikaanse Republiek. Voor hem werd gevreesd om zijn wreedheid, maar hij was bij de strijders ook erg geliefd omdat hij hen beter behandelde dan de andere commandanten. Ongwen was de rechterhand van leider Joseph Kony en werd sinds juli 2005 door het Internationaal Strafhof gezocht.

De LRA wordt beschuldigd van het afhakken van ledematen en het ontvoeren van kinderen. Ook zouden zij meisjes uit geplunderde dorpen hebben meegenomen en gebruiken als seksslaaf. Dominic Ongwen besloot zich twee weken geleden aan te geven bij de autoriteiten in de Centraal Afrikaanse Republiek. Dominic moet voor het strafhof in Den Haag terechtstaan voor misdaden tegen de menselijkheid, waaronder moord, plundering en slavenhandel. Volgens de NOS heeft hij zich aangegeven omdat hij niet wil sterven in de jungle. Hij heeft zoals hij zelf zegt gekozen voor het juiste pad en heeft geluisterd naar de oproep van het hof.