Tientallen telefoons gaan af in MediaMarkt vanwege "Klimaatalarm" Binnenwegplein Rotterdam

Tientallen displaytelefoons in de Mediamarkt aan het Binnenwegplein in Rotterdam gingen om klokslag 15 uur tegelijk af. Demonstranten van Extinction Rebellion hadden op de telefoons een 'klimaatalarm' ingesteld.

Medewerkers van de winkel, die erg druk bezocht wordt vanwege Black Friday, hebben de alarmen op de telefoons weer uitgezet. Ook was kortstondig een oproep op bluetoothspeakers te horen, maar die werden binnen enkele seconden door medewerkers uitgezet.

De demonstratie vond daarna voor de deur van de MediaMarkt plaats, alwaar een doodskist voor 'overleden apparaten' voor de winkel werd neergezet. Daar werd een speech gehouden en werden kapotte apparaten in de kist gelegd. Tijdens dit geheel zat een demonstrant als 'winkelmanager' met bloed aan zijn handen en met zijn voeten op de kist.

De demonstratie vond plaats om MediaMarkt te herinneren aan 'de enorme milieubelasting door elektronica-industie.' Dat komt onder andere door de snelle ontwikkeling waardoor aangeschafte apparaten snel oud aan gaan voelen. Ook worden consumenten door acties zoals Black Friday met kortingen verleid om nieuwe spullen te kopen, terwijl hun oude spullen, waaronder apparatuur, mogelijk nog jaren meekunnen. In de speech werd daarnaast aandacht besteed aan de slechte arbeidsomstandigheden bij de productie van apparatuur.

D2tXpM.jpg

Wc9SO7.jpg

80x5Po.jpg

J3yIGb.jpg

O52nQu.jpg

ZqqZMl.jpg

vQKvcu.jpg

O5TUPV.jpg

nWAngY.jpg