Tientallen klachten door affakkelen Shell-Pernis

Tientallen klachten door affakkelen Shell-Pernis

Bij meldkamer DCMR zijn tot nu toe 26 klachten binnengekomen naar aanleiding van het affakkelen bij Shell-Pernis. De klachten komen uit Hoogvliet, Vlaardingen, Maassluis, Schiedam en Spijkenisse.

UPDATE (vrijdag 18-12 10:36 uur) 
Het affakkelen van Shell heeft tot nu toe tot 22 bij de DCMR gemelde klachten geleid. Zeventien inwoners melden last te hebben van lichtoverlast, vijf bewoners hadden last van de stank. De lichtoverlast werd gemeld door inwoners van Maassluis, Schiedam, Hoogvliet, Rockanje, Spijkenisse. Uit Vlaardingen kwamen de vijf stankklachten.

Oorzaak overlast: kapot besturingsonderdeel compressor
Nadat Shell probeerde de compressor weer op te starten, leidde dit weer tot een storing. Het bedrijf gaat vandaag nog een besturingsonderdeel vervangen van de compressor. Het streven is om de catcracker voor 16.00 uur weer in bedrijf te hebben. Tot die tijd zal er nog gefakkeld moeten worden omdat het product dat zich in de fabriek bevindt door de defecte compressor niet naar een andere fabriek kan worden doorgestuurd. Omdat er geen zwavel meer wordt afgefakkeld, zou de stankoverlast voorbij moeten zijn.

UPDATE (vrijdag 18-12 16:19 uur) 
Shell heeft het onderdeel voor de compressor binnengekregen. Het bedrijf gaat zo snel mogelijk over tot vervanging. Naar verwachting zal er rond 24.00 uur een einde komen aan het affakkelen dat tot nu aanleiding was voor in totaal 26 klachten van omwonenden.

Laatste UPDATE (zaterdag 19-12 13:55 uur)
Het incident is door Shell om 12.30 uur vandaag afgemeld bij de DCMR. Tussen 04.00 uur en 05.00 uur vannacht is het fakkelen gestopt. Shell heeft de compressor geïnstalleerd en de capaciteit opgeschroefd naar normale bedrijfsvoering. Het incident leidde uiteindelijk tot acht stankklachten en 23 klachten over lichtoverlast.