TBS'er aangehouden na overval op bakkerij in Brielle

TBS'er aangehouden na overval op bakkerij in Brielle

Het gespecialiseerde politieteam FASTNL heeft vandaag in Spijkenisse een 48-jarige Rotterdammer aangehouden. De man heeft TBS met dwangverpleging voor diefstal en dreiging met wapengeweld. Hij was sinds donderdag voortvluchtig. Met deze aanhouding komt het aantal aanhoudingen van TBS’ers door FASTNL dit weekend op twee te staan.

Vuurwapen
De veertiger is donderdagavond niet van zijn onbegeleid werkverlof teruggekeerd in zijn TBS-kliniek. FASTNL is vrijdag een onderzoek gestart in de TBS-kliniek, die onder de rook van Rotterdam ligt. Op basis van onderzoeksinformatie is het opsporingsonderzoek naar de man geïntensiveerd. Drie uur later heeft FASTNL hem zondag aangetroffen en zonder problemen aangehouden.

Overval, diefstal en dreiging
Bij FASTNL bekend geworden dat de man vrijdag een bakkerij aan het Ruggeplein in Brielle heeft bedreigd en overvallen. De politie Rotterdam herkende de Rotterdammer, die als gezocht gesignaleerd stond, op camerabeelden van de overval. Daarop is te zien hoe hij in de bakkerij dreigt een wapen, dat hij bij zich zou hebben, te gebruiken als de kassalade niet vrijwillig wordt afgestaan. De kassalade is daarop aan hem meegegeven.  De man heeft bovendien tussen 2007 en 2011 een spoor van diefstal en dreigingen met wapengeweld getrokken door Groningen.

Persoonlijkheidsstoornis
Aan het handelen van de Zuid-Hollander ligt volgens deskundigen een persoonlijkheidsstoornis ten grondslag. Hij wordt overgedragen aan de politie in Rotterdam

FASTNL
FASTNL is op 1 januari 2015 in het leven geroepen. Sinds de oprichting beschikt de Nationale Politie binnen de Landelijke Eenheid over een team van 35 speciaal getrainde politiemensen dat zich richt op het opsporen en aanhouden van voortvluchtigen. Daaronder worden onvindbare personen verstaan die nog een gevangenisstraf van meer dan 300 dagen moeten uitzitten. Maar ook ontsnapte gedetineerden, TBS’ers en PIJ’ers inclusief zij die niet van onbegeleid verlof zijn teruggekeerd.

Daarnaast vervult het team, dat onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie valt, een rol in het opsporen en aanhouden van buitenlandse voortvluchtigen die in Nederland een veilige schuilplaats denken vinden. De opsporing vindt wereldwijd plaats.

De eenheid dankt haar naam aan haar Europese partners die samen het European Network of Fugitive Active Search Teams (ENFAST) vormen. Binnen ENFAST kan kennis en informatie heel snel met collega-specialisten in het buitenland gedeeld worden.