Protestmars naar Prinses Beatrixpark Schiedam voor omgekomen Mitchel Winters (video)

Protestmars naar Prinses Beatrixpark Schiedam voor omgekomen Mitchel Winters (video)

Vrijdagavond verzamelden zo'n 100 personen zich bij Station Schiedam om een protestmars te lopen vanwege de dood van Mitchel Winters. De 21-jarige Capellenaar kwam maandagavond om door politiekogels in het Schiedamse Beatrixpark. Het lijkt erop dat hij zelf koos om op deze manier zijn leven te willen beëindigen. Dat niet iedereen hier vrede mee lijkt te hebben bleek aan de opkomst. Zij vinden dat Winters onterecht is doodgeschoten door de politie en eist een uitgebreid onderzoek hiernaar.

Cor Lamers, de burgervader van Schiedam, gaf de groep demonstranten toestemming om een route te lopen naar het Stadserf om aldaar hun ongenoegen te kunnen uitten. Alsnog werd besloten om een andere route te lopen, de groep begaf zich naar het Prinses Beatrixpark waar het incident plaatsvond maandagavond. Aldaar werden bloemen gelegd en werd men bedankt voor het meelopen. Onderweg werden leuzen geroepen door de aanwezige menigte. De tocht van vanavond werd georganiseerd via de Facebookpagina 'Strijd tegen racisme'.

De familie van Mitchel heeft aangifte gedaan tegen de betrokken politieman. Het Openbaar Ministerie en de Rijksrecherche onderzoeken het incident van maandagavond nog.


De gemeente Schiedam reageerde vrijdagavond met dit uitgegeven bericht:

Burgemeester Lamers kijkt terug op een rustig verlopen demonstratie naar aanleiding van de dood van Mitchel Winters. De organisatie heeft de aanwijzingen goed opgevolgd. Gezien de beperkte omvang van de groep demonstranten besloot de burgemeester om een deel van de oorspronkelijke route van station Schiedam naar het Beatrixpark alsnog toe te staan, echter niet via de rijbaan maar langs fietspaden. Tot vlak voor de aanvang van de demonstratie was het nog niet gelukt om in contact te komen met de organisatie. Dat gebeurde uiteindelijk vlak voor de start van de demonstratie. De oorspronkelijke route was aanvankelijk niet goedgekeurd omdat de verwachte omvang van de groep onduidelijk was en vanwege de lengte van de route. Een mogelijke verstoring van de openbare orde en de verkeersveiligheid alsmede de impact op de Schiedamse samenleving waren de belangrijkste argumenten voor burgemeester Lamers.