Politie houdt grote controle op illegale praktijken in Rotterdam Zuid

Politie houdt grote controle op illegale praktijken in Rotterdam Zuid

De politie heeft donderdag in Rotterdam Zuid een grote controle gehouden op mensenhandel en/of smokkel, illegaal verblijf van vreemdelingen en overige illegale praktijken. In totaal werden 66 mensen gecontroleerd.

Het basisteam Charlois en de afdeling Vreemdelingenpolitie Identificatie en Mensenhandel bezochten onder meer woningen, winkels en horecagelegenheden. Bij een horecagelegenheid aan het Metroplein werd een 42-jarige Rotterdammer aangetroffen die aan het werk was, terwijl hij een uitkering van de gemeente ontving. Deze uitkering wordt stopgezet. In een woning aan de Maasdamstraat werd een onrechtmatig in Nederland verblijvende vrouw van 79 jaar aangetroffen. In verband met haar hoge leeftijd werd een vertrekregeling getroffen en het paspoort in bewaring genomen. Deze zaak wordt verder door de vreemdelingenpolitie onderzocht. Bij een belwinkel aan de Slinge werd een 35-jarige Rotterdammer werkend aangetroffen, die niet op de loonlijst stond. Hiervan wordt melding gemaakt bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In een horecagelegenheid op het Plein 1953 stuitten op zaken die mogelijk wijzen op illegaal gokken. Dit wordt verder onderzocht. Tijdens een preventief fouilleer actie -uitgevoerd door het Team Paraatheid- werd een man aangehouden, omdat hij nog 900 euro aan boetes had open staan. Ook werd een 55-jarige Rotterdammer aangehouden voor witwassen Hij had bijna 20.000 euro aan onverklaarbare contanten bij zich. De verdachte zit vast.

Ondermijning
Een belangrijke prioriteit van de politie en het openbaar ministerie is de aanpak van zogenoemde ondermijnende activiteiten, activiteiten waarbij vermenging van onder- en bovenwereld plaatsvindt. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer illegale netwerken gebruik maken van legale diensten zoals transport, opslag, financiën, vergunningen en huisvesting. Binnen de aanpak van ondermijning werken overheidsinstanties als RIEC, politie, Fiod, belastingdienst, openbaar ministerie en gemeenten en provincies samen. Bestuurlijke maatregelen door gemeenten zijn belangrijk. Net zoals burgers die de politie van tips voorzien. Instanties zoals banken, douane en belastingdienst kunnen de politie zicht geven op bijvoorbeeld witwassen, illegale goederenstromen en fraude.

Morele verplichting
Frank Paauw, politiechef van de Eenheid Rotterdam: "In 2015 ligt onze focus op drie hoofdthema’s: high impact crimes en jeugd zijn bekend en daarbij komt nu ondermijning. De harde en consequente aanpak op zichtbare criminaliteit zoals bijvoorbeeld overvallen staat als een huis, maar we dwingen onszelf breder te kijken." Politiewerk gaat niet alleen om zichtbare criminaliteit. Paauw: "Er zijn families die in een wijk de dienst uitmaken en zichzelf onaantastbaar achten. Het is onverkoopbaar naar wijkbewoners die zien waar ze mee weg komen. Die families pakken we aan. Onderzoeken zullen ons brengen bij onzichtbare criminaliteit en onzichtbaar vermogen. Met partners pakken we vervolgens aan en pakken we af. Ik zie het als een morele verplichting."