Overleden hond Dienst Speciale Interventies heette Robbie

Overleden hond Dienst Speciale Interventies heette Robbie

De overleden diensthond van de Dienst Speciale Interventies heette Robbie. Robbie was lid van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) van de Koninklijke Marechaussee. De BSB werd gisteren, 30 mei 2018, ingezet onder de vlag van de Dienst Speciale Interventies in Schiedam.

Het team werd opgeroepen voor een verwarde man met een hakbijl op straat op de Van den Tempelstraat in Schiedam. De 26-jarige man uit Syrië riep ook "Allahu Akbar". Politieagenten ter plaatse probeerde de man aan te houden maar ging de woning in. De agenten riepen de hulp in van de korpsonderhandelaars en de Dienst Speciale Interventies (DSI).

Toen ook de onderhandelaars geen contact konden krijgen met de man besloot het DSI de woning binnen te gaan om de man aan te houden. De inzet was er opgericht de man voor zijn eigen veiligheid en de omgeving aan te houden. Toen het team de woning binnenging, ging de man direct in verzet. Het DSI zette de teaser in maar dit werkte niet, hierop werd besloten om Robbie in te zetten. De man stak de hond meerdere keren. Leden van het arrestatieteam voelde zich genoodzaakt om te schieten. De man werd geraakt in het onderlichaam. 

Robbie raakte zwaargewond bij de aanhouding. Later die dag overleed hij aan zijn verwondingen. De Koninklijke Marechaussee laat weten dat de hond zijn taak goed uitvoerde en mede hielp bij de aanhouding van de man. De Rijksrecherche doet onderzoek, hieruit moet blijken wat er precies is gebeurd.

Robbie
Robbie was sinds januari gekoppeld aan zijn hondengeleider van het AT-BSB. Pas sinds twee maanden was Robbie operationeel inzetbaar. Twee weken terug werd hond Robbie nog bevorderd tot "wachtmeester". Bij het team komt het overlijden van Robbie hard aan. "Hij was echt een teamlid, Robbie was uitzonderlijk, omdat hij voor een aanvalshond heel erg sociaal was" aldus de Koninklijke Marechaussee. Robbie wordt gecremeerd, zijn as wordt uitgestrooid over het terrein waar hij zijn training kreeg.