Onderzoek illegale gokactiviteiten in Rotterdam-Zuid

Onderzoek illegale gokactiviteiten in Rotterdam-Zuid

Dinsdag hebben het Openbaar Ministerie, de gemeente Rotterdam, belastingdienst, Kansspelautoriteit en de politie een onderzoek ingesteld in twee horecagelegenheden in de Rotterdamse Afrikaanderwijk. Aanleiding voor de actie waren signalen dat in de cafés onder meer illegaal gegokt zou worden. Tijdens een actie preventief fouilleren is dinsdag in dezelfde wijk ook een vuurwapen in beslag genomen.

Onderzoek cafés
In de twee cafés aan de Hilledijk en de Putselaan werden diverse laptops in beslag genomen waarmee vermoedelijk illegaal gegokt is. De Kansspelautoriteit stelt een nader onderzoek in. Er werden twee personen aangehouden. Eén van hen was in het bezit van een gebruikershoeveelheid hard drugs. De ander was eveneens in het bezit van hard drugs en na onderzoek in zijn auto werd een knuppel aangetroffen. Zij moeten zich op een later moment op zitting verantwoorden. De Belastingdienst nam drie auto's in beslag i.v.m. openstaande schulden. Bij vier bezoekers werd in totaal ruim 3000 euro contant geld gevonden. Zij worden verdacht van witwassen. Er is nader onderzoek ingesteld, het geld is in beslag genomen.

Actie preventief fouilleren
Tijdens een preventief fouilleer actie in dezelfde wijk werden dinsdag twee mensen aangehouden voor de Wet Wapens en Munitie. De politie nam een vuurwapen en mes in beslag. In een horecagelegenheid aan de Putselaan werd ook preventief gefouilleerd. De eigenaar was niet aanwezig en krijgt daarvoor een bestuurlijke waarschuwing. Omdat de eigenaar niet alsnog naar het café wilde komen, sloot de politie het pand. Bij een bezoeker werd een vlindermes aangetroffen en in beslag genomen.

Illegaal gokken
Naar aanleiding van de signalen over illegaal gokken is voor deze actie contact opgenomen met de Kansspelautoriteit. Die bewaakt als onafhankelijke toezichthouder een veilig en betrouwbaar kansspelaanbod. Om illegale vormen van kansspelen te bestrijden, consumenten te beschermen en gokverslaving tegen te gaan.

Crimineel geld witwassen
In illegale weddenschappen gaat veel geld om. Daarbij zien de politie en het OM regelmatig in onderzoeken dat deze weddenschappen worden gebruikt om crimineel geld wit te wassen. Een aanwijzing kan zijn dat iemand volgens de Belastingdienst geen of weinig inkomen en vermogen op papier heeft, maar onverklaarbaar grote bedragen inzet of bij zich heeft.

Bestrijden overlast en criminaliteit
Bewoners in Rotterdam Zuid ondervinden overlast van de criminele activiteiten waarmee dit geld wordt verdiend, en van de overlast en criminaliteit die samenhangt met illegaal gokken.

De samenwerkende overheidsorganisaties treden daarom hard op tegen uitbaters die gelegenheid en ruimte bieden voor illegale weddenschappen. Door samen te werken kan direct worden opgetreden bij eventuele misstanden, en wordt de informatie over mogelijke criminele activiteiten die op sommige plaatsen achter de gevels verborgen zijn gedeeld.