thumbnail

Baltic Ace gezonken na aanvaring op Noordzee

  • Noordzee
  • 5 december 2012

Op de Noordzee heeft woensdagavond om 19.20 uur een aanvaring plaatsgevonden tussen twee schepen. De autocarrier Baltic Ace maakte direct water en zonk, de bemanning heeft het zogenaamde roro schip verlaten en zit in de vlotten. Het grote autovrachtschip kwam in aanvaring met het 135 mtr lange containerschip de Corvus-J.

De KNRM kwam met meerdere schepen onderweg, vijf rescuehelikopters maakten zoekslagen boven het gebied. Het scheepsongeval zou 65 km uit de Zeeuwse kust plaats hebben gevonden. Het is nog onduidelijk hoe de aanvaring kon gebeuren. De Kustwacht en de heli's hebben de opvarenden uit het vlot gehaald. Ook de Koninklijke Marine (de Friesland en de Groningen) zette koers richting het scheepsongeval. De reddingsactie wordt gecoördineerd door de Kustwacht. Op de Hr Ms Friesland werden de eerste opvarenden opgevangen.

De Baltic Ace was onderweg vanuit het Belgische Zeebrugge naar Finland en was geladen met auto's. Het containerschip Corvus-J had als eindbestemming Schotland en was vertrokken vanuit de haven van Antwerpen. Het laatstgenoemde schip liep door de aanvaring grote schade op.

Vier slachtoffers zijn per helikopter naar het Erasmus MC in Rotterdam gevlogen. Zeven andere zijn door een helikopter naar Belgie gebracht. De slachtoffers hebben onderkoelingsverschijnselen, aldus de KNRM. Enkele van hen hebben een tijd in het koude zeewater gelegen. Hulpdiensten hebben een GRIP-2 situatie gemaakt voor een gecoördineerde inzet.

Op luchthaven Rotterdam The Hague Airport stonden de hulpdiensten paraat waar onder een Geneeskundige Combinatie. Zij stonden paraat omdat het niet bekend was waar de eventuele gewonde slachtoffers heengebracht werden.

Rond 01:00 uur vannacht waren de volgende cijfers bekend. Het aantal opvarenden van het schip de Baltic Ace wordt gehouden op 24. Er zouden 13 opvarenden gered zijn. Deze personen zijn overgebracht naar Rotterdam (4 personen) en Oostende (9 personen). Een aantal leiden aan onderkoeling en zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Er zijn 3 stoffelijke overschotten geborgen door een Belgische reddingshelikopter en 1 stoffelijk overschot door één van de reddingsboten. Er worden nog 7 personen vermist.

Inzet:

  • 3 reddingboten van de KNRM
  • Hr.Ms. Friesland en Hr.Ms. Groningen van de Koninklijke Marine
  • Diverse vissers- loods- en koopvaardijschepen
  • 1 Defensie helikopter van NHV
  • 1 Belgische reddinghelikopter
  • 1 offshore redding helikopter

Rond 01:30 uur is de inzet van de hulpdiensten vanuit de regio Rotterdam-Rijnmond gestopt. Zij hebben paraat gestaan op het vliegveld om eventuele slachtoffers direct van de juiste zorg te voorzien.

Om 02.00 is besloten de zoekactie naar de 7 vermiste bemanningsleden van de ‘Baltic Ace’ te stoppen voor de nacht.

Volg MediaTV nu live op Twitter! @mediatvnl

Video

Deel dit artikel

Sponsor van MediaTV