thumbnail

Zeer grote uitslaande brand bedrijfspand

  • Rotterdam
  • 4 april 2012

Op de Cairostraat in Rotterdam heeft woensdagochtend vroeg een zeer grote uitslaande brand gewoed in een bedrijfspand waar onder andere Vodafone is gevestigd.

Bij aankomst van de brandweer was er direct sprake van een ver ontwikkelde brand met veel rook, diverse ontploffingen van gasflessen welke op het dak stonden, en een enorme vuurzee. De brandweer schaalde na binnenkomst van een automatische brandmelding direct op naar ''middel brand''. Bij aankomst van de eerste tankautospuit werd er direct ''grote brand'' gegeven, gevolgd door ''zeer grote brand''. Niet veel later is naast het sein ''zeer grote brand'' ook ''GRIP 1'' afgegeven. 

Diverse brandweereenheden uit de regio werden ter plaatse gestuurd. Ook het grootwater transport uit Lansingerland kwam ter plaatse en werd uit voorzorg vast standby neergelegd. Het vuur heeft een bedrijfshal compleet in vuur en vlam gezet. Een kantoorpand dat vast zit aan het pand heeft ook in brand gestaan. De brandweer wist omliggende panden te sparen door deze nat te houden.

De brand ging gepaard met veel rookontwikkeling. Diverse meetploegen zijn op pad gestuurd om metingen te verrichten. Naast de gebruikelijke gevaarlijke stoffen die vrijkomen bij een brand zijn voor zover bekend geen andere stoffen gemeten. De rook trok richting Schiedam en Vlaardingen.

Naast het bedrijfspand staat een zendmast van Vodafone. In het bedrijfsgebouw zitten twee technische ruimtes. Deze twee ruimtes moesten worden gekoeld. Door de brand is de koeling uitgevallen. Omdat de koeling uitviel en de tempratuur in de technische ruimte opliep, schakelde het systeem zich uit. Hierdoor ontstond er een netwerkstoring. Volgens de landelijke media zou het gaan om 700 zendmasten in de regio's Rotterdam, Den Haag en Haarlem. Vodafone zorgt voor een noodoplossing om met generatoren de zendmast weer in de lucht te krijgen. Mobiele bellers kunnen in Zuid-Holland, maar ook daar omheen last hebben van netwerkproblemen.

De brand is ontstaan in een magazijn van een buurbedrijf en sloeg door door het pand van Vodafone. De brandweer kon tegen het einde van middag het sein "brand meester" geven. De bluswerkzaamheden zullen nog enige tijd duren.

Video

Deel dit artikel

Sponsor van MediaTV