thumbnail

Dinsdag in 'Veilig' bij TV Rijnmond

  • Rotterdam
  • 20 februari 2011

Aanstaande dinsdag 22 februari om 17.35 uur zendt TV Rijnmond weer een nieuwe aflevering uit van ‘Veilig’. Ook deze week weer een aantal politiezaken dat onder de loep wordt genomen. Ieder uur wordt de uitzending herhaald.

De camera's van Veilig lopen in elke uitzending mee met de mensen van de politie Rotterdam-Rijnmond en Stadstoezicht, die elk op hun eigen werkwijze een bijdrage leveren aan het veilig maken en houden van de stad Rotterdam. In Opsporing wordt de kijker elke week ingeschakeld om te helpen bij het oplossen van uiteenlopende misdrijven. Actuele thema's op het gebied van veiligheid, vanuit de gemeente Rotterdam en politie, worden in informatieve reportages belicht.

DHV: Aanrijding
Agenten Evelien en Jimmy van de Directe Hulpverlening van de politie Rotterdam-Rijnmond helpen bij de afhandeling van een ongeval op de Abraham van Stolkweg in Rotterdam. Daar zijn een personenauto en een bestelbusje gebotst. Een van de bestuurders heeft een hersenschudding. Het zorgt flink wat oponthoud voor het overige verkeer en het is dus zaak dat snel de toedracht duidelijk is en de weg weer kan worden vrijgemaakt.

Op pad met de Stadswacht
Er zijn bij Stadstoezicht klachten binnengekomen over hangjongeren die, bij een school naast station Rotterdam-Zuid, schoolmeisjes lastigvallen. Rondom het station wordt door de stadswachten al extra gesurveilleerd en ook de school wordt nu in de diensten meegenomen. Stadswachten Antonio en Serife gaan bij de school langs en praten met leerlingen over wat er zoal gebeurd is.

Opsporing: beroving Slinge
Het is onder jongeren momenteel de telefoon die je moet hebben: de Blackberry. Gratis Pingen, een soort chat onder Blackberry-eigenaars, is razend populair. Het maakt de smartphone daardoor ook erg gewild onder het dievengilde.
In deze Veilig weer een beroving, waarbij een jongere op metrostation Slinge zijn Blackberry kwijt raakt. Dat gebeurde aan het eind van vrijdagavond 22 oktober 2010. Van de straatrover zijn bewakingsbeelden gemaakt, die in Veilig worden vertoond.

Opsporing: overval COOP
Buurtsuper de COOP op de hoek van de Rembrandtlaan en Mesdaglaan in Schiedam, is op donderdag 30 december 2010 het toneel van een bliksemsnelle gewapende overval. Net voor sluitingstijd, rond acht uur 's avonds, stormen twee mannen de winkel binnen, bedreigen de caissière en een aantal klanten met messen en eisen geld. Binnen twaalf seconden zijn de mannen alweer buiten. Voor de deur wordt de kassalade aangetroffen. Uiteraard leeg. Er zijn camerabeelden gemaakt van de overvallers die in Veilig worden vertoond.

Hennepteelt oorzaak 10 procent woningbranden
Henneptelers spelen met de levens van vele onschuldige mensen. Alleen al in de regio Rijnmond branden jaarlijks zo'n 25 hennepkwekerijen af, met alle risico's voor de omwonenden. Want vaak worden de plantages op een hele achteloze wijze aangelegd in normale woonhuizen, in het midden van drukke woonwijken. Wolter Meijer van stroomnetbeheerder Stedin laat bij een recent ontdekte wietkwekerij in een flat in Rotterdam zien hoe gevaarlijk amateuristisch de henneptelers te werk gaan.

Illegale stroomaftap, enorme hitteproductie, vloeren onder water met elektriciteitskabels door het water en irrigatieslangen dwars door elektriciteitspanelen heen. Volgens Meijer is dit representatief voor 85 tot 90 procent van de ontdekte en ontmantelde kwekerijen. Met alle gevolgen van dien. Stedin hanteert cijfers van de brandweer om te concluderen dat landelijk 10 procent van alle woningbranden wordt veroorzaakt door slecht aangelegde wietkwekerijen. De aanleg gebeurt zo goedkoop mogelijk en de criminelen hebben totaal geen oog voor de buren of eigenaars van de panden. In dit geval speelden jonge kinderen in de flatwoning pal naast de plantage.

Om omwonenden bewust te maken op de gevaren van illegale hennepteelt en hen alert te maken op aanwijzingen van kwekerijen, heeft de gemeente Rotterdam in samenwerking met Stedin en de politie Rotterdam-Rijnmond, recentelijk de hennepgeurkaart verspreid. Deze kraskaart bevat de geur van hennep, dat net iets anders is dan van een brandend jointje. Door de geur te herkennen, hoopt men dat burgers sneller de politie inschakelen als ze vermoeden dat ergens een illegale kwekerij is.


De uitzendingen van TV Veilig zijn terug te bekijken op www.veilig.mediarotterdam.nl

Foto's

Deel dit artikel

Sponsor van MediaTV