thumbnail

Duikteam brandweer na 30 jaar wegbezuinigt

  • Zwijndrecht
  • 25 januari 2011

Vanaf maandag 24 januari is het duikteam van Zwijndrecht onvrijwillig buitendienst. Dit als gevolg van bezuinigingsmaatregelen van de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid. Ook het team van Gorinchem wordt opgeheven.

Wanneer dit team officieel stopt is nog niet bekend. Het Zwijndrechtse duikteam is ruim 30 jaar actief geweest. De duikers van post Zwijndrecht beschikken over een waterongevallenvoertuig. Wat hiermee gaat gebeuren is nog onbekend. Om geoefend te blijven en aan de gestelde eisen te voldoen had Zwijndrecht minimaal iedere twee weken een oefening, deze werden gehouden op dinsdagavond en zaterdagochtend.

Daarnaast gingen zij veel de regio in om te oefenen met de omliggende korpsen. In 2009 rukte het duikteam 24 keer uit, en in 2010 35 keer dit jaar staat de teller al op 1 . Dit varieerde van hulpverlening aan een dier in nood, drenkelingen en auto’s te water en het bergen ervan. Het enige duikteam van Zuid-Holland-Zuid wat nog in dienst blijft, is dat van Dordrecht. Voorlopig kan een klein deel van de duiktaken hierdoor worden opgevangen. Ook dit team is verbijsterd door het besluit wat er genomen is, aangezien de brandweerzorg in Zuid-Holland-Zuid aanzienlijk verslechtert.

In geval van nood moet de regio bijstand vragen aan de teams van Spijkenisse of Mijnsherenlaan van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Deze teams hebben een aanzienlijk langere aanrijdtijd van minimaal 20 min. (Mijnsherenlaan) en 35 min. (Spijkenisse). Waarschijnlijk verdwijnen deze twee teams ook in de komende twee jaar. Wat er gaat gebeuren met het huidige voertuig is onduidelijk.

De laatste melding:
15:59:59 24-01-11 GROUP-1 Voor de allerlaatste keer gaan de pagers voor de Duikers Zwijndrechtse Waard. Namens de GMC Zuid-Holland Zuid en het Management Team Brandweer bedankt voor jullie jarenlange inzet.

Foto's

Deel dit artikel

Sponsor van MediaTV