thumbnail

Rangeerfout waarschijnlijk oorzaak brand Kijfhoek

  • Zwijndrecht
  • 14 januari 2011

Sinds half tien vrijdagavond heeft er op het rangeerterrein Kijfhoek een spoorketelwagen met ethanol (alcohol) in brand gestaan. Uiteindelijk kon men zaterdagochtend het sein brand meester geven. Een rangeerfout lijkt de oorzaak te zijn van het incident. De wagon raakte beschadigd doordat een andere trein er tegenaan reed.

Dat zegt coördinator Anton Slofstra van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Door de botsing op lage snelheid raakte de wagon met ethanol beschadigd. De tank op de wagon kwam bol te staan en er ontstond een scheur. Vervolgens vloog de licht onvlambare stof in brand.

Uitgebreider onderzoek zal definitief moeten uitwijzen wat er is misgegaan op rangeerterrein Kijfhoek.

Ontruimingen
De gemeente liet woningen ontruimen in Ridderkerk, Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht. De bewoners daarvan werden opgevangen in Festino, het voormalige theater De Uitstek in Zwijndrecht. De bewoners van twee woningen weigerden hun huis te verlaten. Op last van de burgemeester werden ze met een noodverordening gedwongen geëvacueerd.

Geëvacueerde bewoners weer huiswaarts
Zaterdagochtend mochten de bewoners weer huiswaarts keren. Volgens de Veiligheidsstaf is het gevaar dan ook voor de omgeving geweken.

Niet giftig
De brandende stof ethanol brandt 'schoon' op: de stof wordt omgezet in water en kooldioxide. Uit metingen bleek dat er geen giftige stoffen zijn vrijgekomen. Volgens burgemeester Scholten van Zwijndrecht werd daarom in de directe omgeving niet de waarschuwing gegeven om ramen en deuren gesloten te houden. 

Ondersteuning uit Rotterdam
De brandweer van Zuid-Holland Zuid kreeg ondersteuning van de Rotterdamse brandweer en de gezamenlijke brandweer. Zij zijn aanwezig met speciale voertuigen die geladen zijn met schuim en water.

Wagons verplaatsen
De brandweer wist een aantal wagons te verplaatsen die in de buurt van de brandhaard stonden. Het ging om de wagons die geladen zijn met andere chemicaliën en lege wagons waar LPG in gezeten heeft, maar nog niet gereinigd zijn. De brandweer zette crashtenders (schuimblusvoertuigen) in om de andere wagons in de omgeving te koelen. Aanvankelijk werd gemeld dat er vijf treinwagons in brand stonden. Het blijkt nu om één wagon te gaan van railvervoerder DB Schenker.

Er is een speciaal informatienummer opengesteld waar informatie aan omwonenden wordt gegeven: 078-6355280

Treinen rijden weer
Op last van de hulpdiensten werd het treinverkeer stilgelegd tussen Rotterdam-Lombardijen en Dordrecht. Deze situatie is zaterdagochtend ook opgeheven. Het treinverkeer zal rond negen uur weer volgens de normale dienstregeling op gang komen, meldde de NS. "De treinen stonden al klaar", aldus een woordvoerder.

A16 weer toegangkelijk

De A16 werd vrijdagavond uit voorzorg afgesloten doordat er explosiegevaar zou zijn. Inmiddels is de snelweg weer opengesteld.

Kijk voor de actuele informatie op de RTV Rijnmond website http://www.rijnmond.nl, de omroep werd ingeschakeld als 'rampenzender' en was met live verslaggeving ter plaatse.

Video

Deel dit artikel

Sponsor van MediaTV