thumbnail

Waterpartijen bij Chemie-Pack zijn zwaar giftig

  • Moerdijk
  • 7 januari 2011

Volgens het waterschap Brabantse Delta is het water rondom het afgesloten gedeelte in de omgeving van Chemie-Pack zwaar verontreinigd. De concentratie lag op sommige plaatsen op 100-duizend microgram per liter.

De gemeten concentratie is ruim 100 keer zoveel als bij huishoudelijk afvalwater. Het waterschap weet niet om welke stoffen het precies gaat, maar zegt wel dat het niet bij een normale rioolzuiveringsinstallatie kan worden schoongemaakt. Het vervuilde water is woensdagavond geïsoleerd en kan niet wegstromen.

Metingen luchtkwaliteit
Het RIVM heeft geen schadelijke concentraties chemische stoffen in de lucht gevonden na de brand in Moerdijk. Dat heeft het onderzoeksinstituut donderdag bekendgemaakt. Luchtmonsters wezen wel uit dat er verschillende gevaarlijke stoffen werden aangetroffen, zoals benzeen, tolueen en andere koolwaterstoffen. Maar volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn de hoeveelheden zodanig dat er geen reden is tot ongerustheid.

De bekendmaking van het RIVM kan niet alle ongerustheid wegnemen. Verschillende inwoners van 's-Gravendeel, Klaaswaal, Strijen, Cromstrijen en andere delen van de regio, lieten RTV Rijnmond weten argwanend te zijn. Lang niet iedereen vertrouwt de berichtgeving van de overheid omtrent de schadelijkheid van de brand.

Werk hervat
Vrijdag zijn vrijwel alle bedrijven op industrieterrein Moerdijk weer aan het werk. Alleen Martens-Van Oord en OBM-Noord zijn nog dicht. Die bedrijven liggen in dezelfde straat als Chemie-Pack. Medewerkers van verschillende bedrijven op het terrein in Moerdijk dachten donderdag alweer aan de slag te kunnen. Maar de hulpdiensten ontruimden 's ochtends vroeg alweer acht bedrijven omdat de wind was gedraaid.

Brand
De grote brand in Moerdijk ontstond woensdagmiddag. Omdat er veel chemische, vloeibare stoffen in brand stonden, duurde het volgens de brandweer relatief lang voordat de brand is geblust. Daarnaast was het pand van Chemie-Pack volgens de brandweer zo ingericht dat het lastig was om alle brandhaarden te bereiken.

Luchtmacht
Woensdagavond werd de Luchtmacht ingezet om te helpen bij de brand. Speciale brandweervoertuigen, crashtenders, bestookten de vlammenzee met schuim; een methode die doorgaans alleen wordt gebruikt bij vliegtuigbranden. Omstreeks half één 's nachts kreeg de brandweer het vuur onder controle. Het duurde tot donderdagavond voordat het vuur helemaal gedoofd was.

Deel dit artikel

Sponsor van MediaTV