thumbnail

Elf personen ziekenhuis in na vrijkomen koolmonoxide

  • Voorburg
  • 2 januari 2011

Zondagmiddag omstreeks half drie zijn brandweer en ambulance uitgerukt na een CO-melding aan de Wilhelminalaan in Voorburg. In totaal zijn 11 mensen naar diverse ziekenhuizen overgebracht voor onderzoek.

Uit de woning waar de melding vandaan kwam zijn 5 mensen met klachten vervoerd. Vanuit de naastgelegen woning, waar ook een verhoogde concentratie CO werd gemeten, zijn 5 mensen en een baby vervoerd naar het ziekenhuis. Over de toestand van de slachtoffers is nog niets bekend. De brandweer heeft de woningen na ventilatie en metingen weer vrijgegeven. Voor de veroorzakende CV-installatie heeft de brandweer een stookverbod opgelegd.

Koolmonoxide (CO)
Het zeer giftige CO wordt gevormd bij een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of kolen. Dit kan ontstaan doordat er onvoldoende geventileerd wordt, door het dichtstoppen van naden en kieren of doordat de schoorsteenkanalen niet in orde zijn. Slecht onderhoud van gaskachels, geisers en CV kachels in woningen is ook een belangrijke oorzaak waardoor koolmonoxide ontstaat.

Koolmonoxide melders zijn aan te raden omdat CO ook van de buren afkomstig kan zijn. Daarnaast moet de ventilatie in orde zijn, vooral ook bij keukengeisers zonder afvoer, moet er jaarlijks onderhoud gepleegd worden aan de apparatuur en moet de schoorsteen niet lek zijn en regelmatig geveegd worden.

Je kunt het gevaar zien aankomen als de oranje vlam in de geiser of kachel hoger brandt dan normaal of doordat de ramen beslaan. CO-vergiftiging leidt tot hoofdpijn, misselijkheid, gezichtsstoornis, hartkloppingen en bij langere blootstellingen aan hoge CO-waarden tot de dood. Het verraderlijke is dat de eerste symptomen van koolmonoxidevergiftiging op griep lijken.

Foto's

Deel dit artikel

Sponsor van MediaTV