thumbnail

Drukke nieuwjaarsnacht voor hulpdiensten

  • Rotterdam
  • 1 januari 2011

De nieuwjaarsnacht in Rotterdam en omgeving heeft de hulpdiensten weer veel werk opgeleverd. Toch spreekt de politie van een 'drukke, maar beheersbare' jaarwisseling. In totaal zijn 103 mensen aangehouden.

In zeven gevallen ging het om geweld tegen ambtenaren. Op het Stadhuisplein trad de Mobiele Eenheid op om een groep jongeren te verjagen. Op enkele andere plaatsen in de regio was het genoeg dat de ME boos keek, zoals burgemeester Aboutaleb het tijdens een persconferentie uitdrukte.

In de politieregio Zuid-Holland-Zuid waren er geen extreme incidenten. Daar zijn 48 mensen aangehouden. Hiermee komt het totaal aantal aanhoudingen in onze regio op 151. Dat is iets minder dan vorig jaar, toen dat aantal op 157 uitkwam.

Schietpartijen
Rond kwart voor zes was er een schietpartij op de Mathenesserdijk die eindigde op de Van Speykstraat in Rotterdam-West. Hierbij heeft de politie een waarschuwingsschot gelost. Het is niet duidelijk of er ook een slachtoffer is, maar de politie geeft aan dat er één iemand is aangehouden. Op de Beukelsdijk zijn vermoedelijk twee gewonden gevallen bij een schietpartij. Ook hier is door de politie een waarschuwingsschot gelost, waarna een paar verdachten zijn aangehouden.

Steekincidenten
Op drie plekken in Rotterdam zijn er steekpartijen geweest. In Rozenburg liep op de Nachtegaallaan onenigheid tussen een man en vier jongeren uit op een steekpartij. Daarna reden de vier verdachten met hun auto nog over de man heen. De inzittenden van de wagen bleken zelf ook gewond te zijn. De politie heeft de vier verdachten aangehouden. Een andere ernstige steekpartij vond plaats op de Hillelaan in Rotterdam-Zuid. Hierbij raakte een man zwaargewond, die in kritieke toestand naar een ziekenhuis is gebracht. Ook in de Vlaggemanstraat in Rotterdam-Noord vielen gewonden bij een steekpartij. Zij raakten niet ernstig gewond.

Meerdere branden
De brandweer had het druk met enkele grote en veel kleine branden en vreugdevuren blussen. Ook gingen de nodige auto´s in vlammen op. Op de Goudestein bij de Slinge woedde brand in een banketbakkerij, waar vuurwerk naar binnen was gegooid. De bakkerij brandde helemaal uit, de bewoners van twaalf omliggende woningen moesten tijdelijk hun huis uit. Aan de Rosestraat op Feijenoord ontstond het vuur in een hoekwoning met een café. De woning stond leeg, er waren geen gewonden. Ook op de Mathenesserweg in Rotterdam-West bluste de brandweer een brand in een winkel.

Erasmusbrug
In aanwezigheid van burgemeester Aboutaleb hebben duizenden Rotterdammers het begin van het nieuwe jaar gevierd op de Erasmusbrug. Om middernacht startte Aboutaleb met een druk op de knop een groots vuurwerk. Veel mensen hadden ook zelf vuurwerk meegenomen, dat ze op de brug afstaken. Anders dan bij vorige gelegenheden werd er niet de hand gehouden aan het alcoholverbod in de stad. Veel feestgangers liepen dronken rond en gooiden vuurwerk om zich heen.

Het is nog niet bekend hoeveel mensen gewond zijn geraakt in de regio door het afsteken van vuurwerk. Wel zijn er nieuwjaarsnacht 20 mensen behandeld in het Oogziekenhuis in Rotterdam.

Haaglanden - In Den Haag raakten bij twee incidenten vier agenten gewond. Twee politiemannen moesten met ernstig been- en hoofdletsel in het ziekenhuis worden behandeld nadat ze met vuurwerk waren belaagd. Bij een ander incident raakten twee agenten gewond nadat ze met een stoel waren geslagen. Ook zij moesten in het ziekenhuis worden behandeld voor hoofd- en gebitsletsel. Zo´n 30 a 40 voertuigen vielen in de Hofstad ten prooi aan vlammen. In Den Haag zijn voor zover nu bekend 29 mensen aangehouden. In de wijk Ypenburg werd de mobiele eenheid ingezet bij ongeregeldheden. 


Foto's

Deel dit artikel

Sponsor van MediaTV