thumbnail

MediaTV Classics (1961): 7 doden bij RDM door lekkage en scheepsbrand in Waalhaven

Door de jaren heen zijn er de nodige haven-, industrie,- en scheepsbranden in het Rotterdamse geweest, maar ook grote industriële hulpverleningen. Veel werk is daarbij verzet door de gemeentelijke hulpverleningsdiensten, maar ook door particuliere hulpverleners zoals Smit Internationale, Smit Tak, Smit Fire & Loss Prevention, de diverse regio (vracht-)autobergers en de firma Tieleman Takel- en Transportbedrijf (later ABE Tieleman) waarvan wij het fotoarchief ter beschikking hebben gekregen. 

In de loop der jaren zijn er heel veel foto’s gemaakt en verzameld. De herkomst is niet altijd bekend, maar toch willen we deze informatie met jullie delen, ook al laat in sommige gevallen de kwaliteit te wensen over. Periodiek zetten we enkele foto’s van “wapenfeiten” op de site met een korte beschrijving. Dit doen we in willekeurige chronologische volgorde; soms brand, soms hulpverlening, soms regionaal en ook enige internationale blusacties door Rotterdamse bedrijven/personeel. Als grote haven is Rotterdam door de eeuwen heen geconfronteerd met branden en hulpverleningen aan boord van schepen, soms binnenvaart, maar vaker zeevaart. 

Ook zijn er in de loop der jaren de nodige inzetten geweest door Rotterdammers of regio-genoten op meerdere plekken in de wereld. De eerstkomende tijd volgen er foto’s van scheepsincidenten, groot en klein. 

MediaTV Classics (1961): Grote inzet bij scheepsbrand Bagadrijn Palm in Waalhaven

Een scheepsbrand vroeg om een ruime inzet van de brandweer. Het vuur woedde in het ruim van het motorschip. De brand werd vanaf de zijkant van het schip gekoeld en van bovenaf bestreden. 

7 doden bij ramp RDM

Op de Liberiaanse tanker "Mathieson" ontstaat een lek in de CO2 blusgas-installatie van de machinekamer. Daar zijn op dat moment 40 mensen van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij en de scheepsbemanning aan het werk. Het ontsnappende koolzuurgas verdringt de zuurstof in de machinekamer. Het reukloze gas wordt niet direct opgemerkt. 7 mensen komen om, 30 kunnen bewusteloos uit de machinekamer gehaald worden. 

Locatie

Deel dit artikel

Sponsor van MediaTV