thumbnail

Zwarte Piet niet meer welkom in Rotterdam

De traditionele Zwarte Piet is niet langer welkom tijdens de intocht in de gemeente Rotterdam. Dit is de uitkomst van gesprekken met diverse gemeenschappen. Het feest is nu geen verwijzing meer naar zwart, of andere gelijkenissen.

De uitspraak volgt na overleg met het Sint Nicolaas Intocht Comité en Platform Rutu dat diverse Afro-gemeenschappen in Rotterdam vertegenwoordigt. Partijen hebben overeenstemming bereikt op 8 punten.

Waar het voornamelijk om gaat is dat 'zwart' verdwijnt. Zwarte Piet mag niet meer gezien worden als hulpje van de Sint. Dit geeft het beeld van een slaaf, waar eerder al harde kritieken op waren. 'Piet moet nu als volwaardig worden gezien', is de boodschap. Zo zal de traditie van zwart haar, rode lippen en oorbellen verdwijnen uit het Rotterdamse straatbeeld. Dit zal worden ingenomen door een roetveeg, alsof Piet door de schoorsteen is gekomen om cadeautjes te brengen in de schoen. 

Om niet direct alles door te voeren gaat men gefaseerd te werk. Dit jaar zal met de Rotterdamse intocht de helft Zwart- en Roet Pieten betreffen. Volgend jaar 75% en in 2019 tot 90% wijzigingen. 

Het is echter nog maar de vraag of andere gemeenten het voorbeeld van de Maasstad gaan volgen. Sinterklaas heeft al laten weten alleen Zwarte Pieten mee te nemen naar Schiedam waar de intocht zaterdag 18 november aanstaande is. Zij hechten grote waarde aan het Nederlands kinderfeest en vinden dat dit behouden moet blijven. 

Foto's

Deel dit artikel

Sponsor van MediaTV