thumbnail

MediaTV Classics (1953 + 1958): Rotterdamse haven niet vreemd van felle scheepsbranden

Door de jaren heen zijn er de nodige haven-, industrie,- en scheepsbranden in het Rotterdamse geweest, maar ook grote industriële hulpverleningen. Veel werk is daarbij verzet door de gemeentelijke hulpverleningsdiensten, maar ook door particuliere hulpverleners zoals Smit Internationale, Smit Tak, Smit Fire & Loss Prevention, de diverse regio (vracht-)autobergers en de firma Tieleman Takel- en Transportbedrijf (later ABE Tieleman) waarvan wij het fotoarchief ter beschikking hebben gekregen.

In de loop der jaren zijn er heel veel foto’s gemaakt en verzameld. De herkomst is niet altijd bekend, maar toch willen we deze informatie met jullie delen, ook al laat in sommige gevallen de kwaliteit te wensen over. Periodiek zetten we enkele foto’s van “wapenfeiten” op de site met een korte beschrijving. Dit doen we in willekeurige chronologische volgorde; soms brand, soms hulpverlening, soms regionaal en ook enige internationale blusacties door Rotterdamse bedrijven/personeel. 

Als grote haven is Rotterdam door de eeuwen heen geconfronteerd met branden en hulpverleningen aan boord van schepen, soms binnenvaart, maar vaker zeevaart. Ook zijn er in de loop der jaren de nodige inzetten geweest door Rotterdammers of regio-genoten op meerdere plekken in de wereld. De eerstkomende tijd volgen er foto’s van scheepsincidenten, groot en klein.

MediaTV Classics (1953 + 1958) Rotterdamse haven niet vreemd van felle scheepsbranden 

Inzet op middelalarm door G-wagen (TAS) en Ahrens Fox autospuit vermoedelijk de A3 van de Brielselaan. Ook de Officier van Dienst (OvD) is er met de VW bus O1. 

Brand op Artemis na aanvaring Nieuwe Waterweg Hoek van Holland (1958)

Grote inzet van schepen en voertuigen bij Hoek van Holland bij een aanvaring van de tanker Artemis met de Luksefjell. Naast de volledige brandweer van deze badplaats ook inzet vanaf de kazerne Westzeedijk. De trekker pendelde met schuimaanhangers van Kleinpolderplein en kazernes naar het brandadres. tanker Artemis die aangevaren werd op 7 juni 1958 door het vrachtschip Luksefjell, die uit het roer liep ter hoogte van Hoek van Holland. 

Door de vonken van de aanvaring en een grote scheur in de zijde waar kerosine uitliep, ontstond een gevaarlijke brand. De Artemis had nog de gelegenheid het anker uit te gooien. De passerende coaster Heiloo kon direct schepelingen overnemen en ook de reddingboot President Jan Lels en de loodsboot begonnen aan de redding. Inmiddels waren alle brandweerlieden en materiaal van de brandweer Hoek van Holland ter plaatse en waren blus- en sleepboten onderweg. 

Ook vertrok, toen de ernst van de brand duidelijk werd, de Vliegende Patrouille vanuit Rotterdam en ook de Austin G-wagen en Ahrens Fox A6 vanaf de Westzeedijk, later nog gevolgd door de A9 Opel autospuit. Een aantal blusboten en 50 man van de gemeentebrandweer alsmede de sleepboot Garm van Smit plus een bergingsteam, waren geleidelijk in staat om de brand met schuim onder controle te krijgen en uiteindelijk te blussen. Daarna kon het schip door enkele sleepboten naar een scheepswerf in Rotterdam worden versleept om te worden leeggepompt en gerepareerd. 

Deel dit artikel

Sponsor van MediaTV