thumbnail

MediaTV Classics (1995): aanslag op Grenswisselkantoor Hoek van Holland (video)

Video Duivestein beschikt over een groot archief van videomateriaal. Een archief bestaande uit vele uren beeld verzameld over een periode van tientallen jaren! Wij zijn van mening dat we bezoekers en voormalig hulpverleners van toen een plezier hiermee doen. Ook de huidige hulpdiensten kunnen terugblikken hoe hun collega's van destijds betrokken waren bij de vele incidenten welke zich in de regio Rotterdam afspeelden. In de rubriek 'MediaTV Classics' tonen wij unieke beelden van grote en bijzondere gebeurtenissen die zich in de regio Rotterdam-Rijnmond hebben afgespeeld. Dank aan Video Duivestein voor het beschikbaar stellen van de beelden. 

MediaTV Classics (1995): aanslag op Grenswisselkantoor Hoek van Holland

Op 14 februari 1995 is er enorme schade aangericht op een filiaal van het Grenswisselkantoor in badplaats Hoek van Holland. Het bankgebouw aan de Harwichweg werd met explosieven deels zwaar beschadigd. Twee medewerkers raakten bij deze aanslag gewond. Later kon de politie een man uit Vlaardingen aanhouden die verantwoordelijk werd gehouden voor de overvallen, zowel in Rotterdam als in Hoek van Holland. Bij de brute overval op het GWK was geen buit. 

In 2002 wist dader E.J.Q. uit het Huis van Bewaring De Schie te ontsnappen via een luchtkoker, samen met een Algerijnse mede-verdachte. De laatste werd door een politiekogel getroffen op zijn vlucht en werd snel weer ingerekend op de Mathenesserdijk. De ander bleef spoorloos als zware crimineel. In zijn huis in België werden allerhande documenten aangetroffen door de politie die met aanslagen te maken hadden. In 2007 werd Q. bij toeval in Arnhem opgepakt tijdens een kledingdiefstal.

Op 22 april 2009 maakte RTV Rijnmond bekend dat Q. mogelijk van plan is geweest aanslagen te plegen. Justitie maakt dat op uit de grote hoeveelheden grondstoffen, hulpmiddelen voor explosieven, kaarten en beeldmateriaal die in zijn woning aan de Boelstraat in Rotterdam werden aangetroffen. De politie nam foto's in beslag van hotel New York, het Botlekgebied en de rechtbank in Rotterdam. Ook de veiligheidsmaatregelen in het centrum van Den Haag tijdens Prinsjesdag kwamen boven water. Verder zou hij een tiental poederbrieven hebben gestuurd naar de AIVD, Shell, de rechtbank Rotterdam en de fractie Leefbaar Rotterdam. Ook wordt hij verdacht van afpersing en een valse bommelding. 

Q. zit een gevangenisstraf van veertien jaar uit in de extra beveiligde gevangenis in Vught voor de gewelddadige overvallen. In maart 2010 werd tevens zestien jaar gevangenisstraf geëist voor onder meer het voorbereiden van terroristische aanslagen op doelen in het Botlekgebied en bij de rechtbank in Rotterdam. De rechtbank legde hem op 12 april 2010 twaalf jaar cel op. Het gerechtshof in Den Haag maakte daar in hoger beroep op 31 oktober 2012 tien jaar cel en zes maanden van. Het hof achtte net als de rechtbank bewezen dat Q. plannen had voor een reeks ernstige misdrijven, zoals moord, brandstichting en ontploffingen. Daarnaast heeft hij poeder- en kogelbrieven verstuurd. Het hof haalde één jaar van de straf af omdat de procedure al zo lang duurt, sinds 2007. Verder kreeg hij een half jaar korting omdat hij al die tijd in het zwaarste detentieregime van Nederland verblijft, in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. 

Video

Foto's

Deel dit artikel

Sponsor van MediaTV