thumbnail

Zwanenfamilie terug verhuisd naar geboortesloot Hollandse Tuin Rotterdam

De dierenambulace Rotterdam. Een geweldige organisatie die zich inzet voor dieren. Soms vrolijke, maar ook schrijnende gevallen waar de vrijwilligers van de dierenambulance mee te maken hebben. De Vereniging DierenAmbulance Rotterdam DAR, welke werd opgericht op 10 januari 1974 en op 26 juni van datzelfde jaar als enige dierenambulance in Nederland koninklijk werd onderscheiden, heeft met ingang van 16 februari 2017 een nieuwe doorstart gemaakt. 

Stichting Dierenlot stelde twee compleet ingerichte dierenambulances ter beschikking, waarmee de doorstart van DAR een feit is. Voorzitter van het bestuur van de DAR, Jan Bungenaar heeft al 42 jaar ervaring met het reilen en zeilen van dierenambulances in de regio en is van mening dat deze doorstart het dierenwelzijn in de regio Rotterdam zal bevorderen. De DAR  is 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar telefonisch bereikbaar onder nummer 06-16174464. In eerste instantie zullen zij alleen actief zijn in de gemeente Rotterdam, maar de DAR hoopt door de aanwezigheid van jarenlange ervaring, hoge kwaliteit van de dienstverlening en goed onderhouden contacten met de gemeente en officiële hulpdiensten meer leden en sponsoren te werven en zo de regio spoedig te kunnen uitbreiden.

Een inzet van afgelopen week

Met regelmaat ziet u vast wel eens een dierenambulance rijden in uw omgeving. Maar waar zijn ze naar onderweg? Of, welk dier zit er in de ambulance en wat is er aan de hand. Zoal enkele opsommingen omtrent de dierenambulance. Lees onderstaand verhaal van een van de medewerksters van de DAR tijdens een inzet in Rotterdam.

Op maandagavond 5 juni 2017 reden Geer en ik een avonddienst bij de dierenambulance Rotterdam DAR. We hadden al wat ritten achter de rug, toen de centralist Monique ons opriep met de volgende melding: Er zit een zwanenfamilie in een vieze sloot, waarvan het water zo laag staat dat de acht(!) zwanenjongen er niet zonder hulp uit zouden kunnen. Een aantal mensen had al geprobeerd hen te helpen, maar helaas nog zonder het gewenste resultaat. Of wij even wilden gaan kijken of we assistentie konden verlenen. Natuurlijk gingen wij daarheen! Eenmaal ter plaatse aangekomen stonden er al wat mensen bij de sloot. 

De sloot was behoorlijk vies, vol kroos en allerlei bagger. Hierdoor werd het uiteraard ook steeds moeilijker om aan voedsel te komen. De borst van zowel Papa als Mama zwaan was ook heel vies. De man van de meldster kwam naar ons toe, samen met Rowena, zijn 14-jarige dochter. Er werd ons verteld dat een dag ervoor al een andere dierenambulance was geweest, die een ‘trappetje’ hadden klaargezet. Helaas, daar hadden de kleintjes nog geen gebruik van gemaakt. Ook had de behulpzame man aan de kant een pallet neergelegd, maar ook dat snapten ze niet. We bespraken een ‘plan de campagne’ en gingen aan het werk. 

We haalden de (uitschuifbare) stok uit de wagen en bevestigden het net eraan. We hadden besloten om eerst Papa Zwaan, die wel heel erg boos was en beschermend uiteraard, uit het water te halen en die naar een sloot even verderop uit te zetten. Met veel geblaas en gefladder met de vleugels wist de goede man de zwaan in bedwang te krijgen en hop, daar ging Papa Zwaan. Rowena hield hem op afstand en stond te wapperen met de gele DAR-jas van Geer. One down, one more to go…. 

Mama Zwaan liet zich niet al te gemakkelijk vangen en ging heel slim in het midden van de baggersloot zwemmen met haar acht kinders achter haar aan. De man besloot ook een stok met net uit zijn schuur te halen en met vereende krachten had hij Mama ook vrij snel te pakken. Hop, daar werd Mama Zwaan herenigd met haar partner in de schone sloot. Toen was het zaak om de kinders zo snel mogelijk te vangen en over te brengen naar de ouders. Rowena en ik renden wat af. Telkens wanneer haar vader of Geer er weer eentje had, kwam ik aan met de vervoersbox en rende ik Rowena tegemoet. 

Uiteindelijk is het gelukt om de gehele zwanenfamilie over te zetten naar de schone sloot. We zaten allemaal onder de smurrie, onze gezichten en wat al niet meer, maar wat een ontzettend goed teamwork. Petje af voor deze bijzondere familie en dan met name voor Rowena, wat een schat van een meid! Totaal niet bang! Ze vertelde nog dat ze later dierenarts wil worden. Wat een bijzondere meid. Ze is een voorbeeld voor andere kinderen. Met een enorm goed gevoel gingen we weer verder.

Foto's

Locatie

Deel dit artikel

Sponsor van MediaTV