thumbnail

MediaTV Classics: Oude brandweervoertuigen in actie

Door de jaren heen zijn er de nodige haven-, industrie,- en scheepsbranden in het Rotterdamse geweest, maar ook grote industriële hulpverleningen. Veel werk is daarbij verzet door de gemeentelijke hulpverleningsdiensten, maar ook door particuliere hulpverleners zoals Smit, Smit Fire & Loss Prevention, de regionale vrachtauto en autobergers en de firma Tieleman Takel en Transportbedrijf (later ABE Tieleman), waarvan we het fotoarchief hebben gekregen. 

In de loop der jaren zijn er heel veel foto’s gemaakt en verzameld. De herkomst is niet altijd bekend, maar toch willen we deze informatie met jullie delen, ook al laat in sommige gevallen de kwaliteit te wensen over. Periodiek zetten we enkele foto’s van “wapenfeiten” op de site met een korte beschrijving. Dit doen we in willekeurige chronologische volgorde; soms brand, soms hulpverlening, soms regionaal en ook enige internationale blusacties door Rotterdamse bedrijven/personeel. 

MediaTV Classics: Oude brandweervoertuigen in actie

De Rotterdamse brandweer was een van de eerste grote gemeentes die voertuigen aanschaften, die naast de gebruikelijke lage druk, ook hoge druk hadden waardoor de “nevelblussing” werd geïntroduceerd. Grotere effectiviteit en minder/weinig waterschade.  Allereerst waren het een zestal Austin blusvoertuigen (1954) gevolgd door twee Fords in 1958. Later volgden vanaf 1963 in enkele series de 12 stuks DAF A 1300 BA 406 bluswagens, die door het meevoeren van veel apparatuur al snel gereedschapswagens werden genoemd, en zo is het heel lang gebleven.  

Allen zijn eigenlijk heel goed vergelijkbaar met het huidige concept tankautospuit. De Austins en Fords werden “kant en klaar” opgeleverd terwijl de DAF’s door de werkplaats van de Roteb werden opgebouwd. Het werden “plaatjes” van auto’s die met hun benzinemotoren ook nog eens een heel aardig geluid produceerden. De bijnaam voor een van de wagen werd dan ook “knorretje”. In twee opvolgende edities enkele foto’s van de Austins, Fords en DAF’s. 

Op foto 1 zien we de inzet bij een middelalarm op 15 december 1971 op het dak aan de Veerlaan bij de nieuwbouwsilo van Provimi. De G4 wordt ingezet voor het blussen van dakbedekking. Kort daarop ontplofte 2 gasflessen.

Foto 2, het was 26 Januari 1978 en er werd middelalarm afgegeven aan de Josephlaan. Met de G8 en de ladder van de Baan ter plaatse. 

Bij een schoolbrand (foto 3) op 20 juli 1971 op het Amelandseplein wordt de G1 ingezet. 

En tot slot een uitslaande brand, Vlethoek bij café Bonaparte, datum incident was 22 november 1972 (foto 4)

Foto's

Deel dit artikel

Sponsor van MediaTV