thumbnail

MediaTV Classics: (1965) Vrachtschip Akti kapseist na hevige brand

Door de jaren heen zijn er de nodige haven-, industrie,- en scheepsbranden in het Rotterdamse geweest, maar ook grote industriële hulpverleningen. Veel werk is daarbij verzet door de gemeentelijke hulpverleningsdiensten, maar ook door particuliere hulpverleners zoals Smit Internationale, Smit Tak, Smit Fire & Loss Prevention, de diverse regio (vracht-)autobergers en de firma Tieleman Takel- en Transportbedrijf (later ABE Tieleman) waarvan wij het fotoarchief ter beschikking hebben gekregen. In de loop der jaren zijn er heel veel foto’s gemaakt en verzameld. De herkomst is niet altijd bekend, maar toch willen we deze informatie met jullie delen, ook al laat in sommige gevallen de kwaliteit te wensen over. Periodiek zetten we enkele foto’s van “wapenfeiten” op de site met een korte beschrijving. Dit doen we in willekeurige chronologische volgorde; soms brand, soms hulpverlening, soms regionaal en ook enige internationale blusacties door Rotterdamse bedrijven/personeel.

MediaTV Classics (1965) Vrachtschip Akti kapseist na brand

Het Griekse vrachtschip AKTI, 1779 brt, is met een lading vismeel en maïskoeken onderweg van Ethiopië naar Rotterdam als er op 14 oktober 1965 brand wordt ontdekt in de lading. De bemanning probeert op de Noordzee in de aanloop naar Rotterdam de brand te blussen. Men blijft voorlopig “buiten” op zee en op zaterdag 17 oktober wordt er per boordradio gemeld dat de brand erger wordt. Op zondag neemt de brand in alle hevigheid toe en klapt het luik van ruim 2. 

Er wordt om hulp gevraagd om een deel van de bemanning van boord te halen. De Hoekse reddingboot Koningin Juliana vertrekt vanuit de Berghaven en ook de sleepboten Steenbank, Schouwenbank, Maasbank en Vikingbank spoeden zich naar buiten. Aangekomen worden er eerst een groot aantal bemanningsleden overgenomen, waarna het schip met sleepboothulp naar binnen gaat. Er wordt overlegd en afgesproken de blussing van het schip aan te vangen buiten de directe scheepvaartroute in de Elbehaven aan de zuidzijde. Ook de Europoort 1 is ter plaatse. Een blusploeg van Hoek van Holland wordt met de reddingboot aan boord van de Europoort 1 gebracht en tezamen met de sleepboten vangt de blussing aan. 

Ondanks de inzet van de 5 vaartuigen verergert de situatie. De resterende bemanning wordt eveneens overgenomen en in de middag kapseist het schip.

Deel dit artikel

Sponsor van MediaTV