thumbnail

24 uur durende havenstaking in haven Rotterdam (video)

Havenwerkers in de Rotterdamse haven hebben vanaf 15:15 uur het werk neergelegd. De poorten van de ECT en de APM Terminal op de Maasvlakte zijn gesloten. Ook de Uniport in het Waalhaven- en Eemhavengebied heeft de poort gesloten.

De havenstaking is onder meer bedoeld om een baangarantie af te dwingen voor werknemers in de containersector. Mogelijk verdwijnen daar de komende jaren honderden banen door automatisering.

Afsluitingen
Op de snelweg A15 waren de afritten Heijplaat/Pernis (18) in beide richtingen gesloten op last van de politie in verband met de stakingsactie. Een lange rij met containertrucs had zich verzameld op het Reewegviaduct omdat de toegang tot de containerterminals werd geblokkeerd.

Rechter
Havenwerkgevers en het Havenbedrijf hebben overwogen om de staking via de rechter tegen te houden, maar hebben daar uiteindelijk vanaf gezien.

Scheepvaart
Containerschepen die uitwijken naar andere havens worden gezien als "besmet" en worden ook daar niet gelost. Dat is afgesproken met de collega-vakbonden in Duitsland, Frankrijk en België

Verlengen
Van verlenging van deze 24 uur durende staking is nog geen sprake. De bonden hopen morgen na de staking weer met de werkgevers en het Havenbedrijf om de tafel te kunnen. De staking willen ze niet verlengen om vertrouwen te houden met de achterban en de werkgevers en het Havenbedrijf Rotterdam.

Akkoord bij APM Terminals (APMT)
De OR en de directie van APM Terminals zijn het woensdagavond eens geworden over een werkgarantie tot 1 juli 2020. Dit is een individueel akkoord en gaat dus buiten de bonden om. Het gaat om aanvullende voorwaarden, die straks bij een nieuwe CAO worden toegevoegd. Werknemers van APMT blijven vrij in de keuze om wel of niet te staken met de bonden.

Video

Locatie

Deel dit artikel

Sponsor van MediaTV