thumbnail

Kranen met brugdeel vallen op huizen Alphen aan den Rijn

In Alphen aan den Rijn zijn tijdens werkzaamheden twee grote bouwkranen omgevallen. Volgens de Veiligheidsregio zijn er vier gebouwen geraakt door de omgevallen bouwkranen. Hulpdiensten van diverse veiligheidsregio's rukten massaal uit en startten een zoektocht naar mogelijke slachtoffers. Hieronder een opsomming van de informatie.


Geen slachtoffers onder het puin gevonden
Er zijn geen slachtoffers en gewonden onder het puin gevonden, aldus Burgemeester Spies. Ook zijn geen vermisten gemeld. Zoekactie is gestopt.

Zoektocht door USAR gestopt
Tegen 23:00 uur is de zoektocht naar mogelijke slachtoffers door reddingswerkers van de USAR (Urban Search and Rescue Team) gestopt.

Persconferentie 22:00 uur
Op dit moment zijn er nog geen nieuwe feiten over slachtoffers, aldus Burgemeester Spies. Prioriteit is nog steeds het zoeken naar slachtoffers. Ze verzoekt omstanders nogmaals om niet de plek van het ongeluk te komen, opdat hulpverleners daar alle ruimte hebben.

Openbaar Ministerie
Het OM heeft 3 mannen als verdachte aangemerkt, strafrechtelijk onderzoek is gestart.

Noodverordening
Inmiddels is een noodverordening van kracht. De noodverordening geeft de politie extra bevoegdheden mensen uit het gevarengebied te weren.

USAR-team
Een team van Urban Search And Rescue (USAR) is ter plaatse bij het ongeluk in Alphen aan den Rijn. Dat zijn specialisten die worden ingezet als er een ongeval is gebeurd waarbij mensen ingesloten of bedolven zijn. Het USAR team is met twee reddingsgroepen en 5 speurhonden ter plaatse.

Gewonde
Volgens de brandweer is er één iemand onder het puin vandaan gehaald. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis vervoerd. Zijn toestand is onbekend. Een hond heeft het niet overleefd.

Niet thuis slapen
51 bewoners van 21 huizen kunnen vannacht niet thuis slapen. Gemeente heeft een opvanglocatie geregeld.

Instortingsgevaar
Het moeilijk om een beeld te krijgen van het precieze aantal slachtoffers, zegt de gemeente Alphen aan den Rijn. Door instortingsgevaar is het moeilijk alle gebouwen te doorzoeken.

Hulpdiensten massaal aanwezig
De hulpdiensten zijn massaal aanwezig. Onder andere twee traumahelikopters, maar ook hulpdiensten uit verschillende regio's. Uit de regio Haaglanden zijn onder andere de grote kraan van de brandweer en enkele ambulances gestuurd. Ook het Parate Peloton van de politie uit Den haag is naar Alphen aan den Rijn.

Ruimte voor hulpverleners
De gemeente Alphen aan den Rijn verzoekt omstanders niet naar de plek van het ongeluk te gaan, zodat hulpverleners alle ruimte krijgen.

Onderzoeksraad voor Veiligheid
Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid stuurt een team naar de plek van het ongeluk.

Donderdag
Het brugdek had eigenlijk afgelopen donderdag al geplaatst moeten worden. Het moest uit Friesland komen, maar kon donderdag vanwege de wind niet over het IJsselmeer vervoerd worden.

Ikbenveilig.nl
Mensen kunnen via de website ikbenveilig.nl van het Rode Kruis laten weten dat ze in orde zijn en om familieleden gerust te stellen. Dat zegt Rode Kruis-woordvoerder Merlijn Stoffels in de extra uitzending van het NOS Journaal.

Vaarverkeer Oude Rijn gestremd
Vanwege het ongeluk in Alphen aan den Rijn is een deel van de Oude Rijn gestremd voor vaarverkeer, zegt de provincie Zuid-Holland.


Video

Deel dit artikel

Sponsor van MediaTV