thumbnail

Jacht in de problemen 2e Maasvlakte Rotterdam

Om 03.45 uur gepaged voor een zeiljacht met paniekerige opvarenden. De bemanning wist niet precies waar zij waren, zij dachten ergens voor Rotterdam. Om 05.00 uur jacht losgetrokken en retour Berghaven.

De kustwacht kreeg vanmorgen om 03.40 uur een paniekerig noodbericht door. Het zeiljacht Rebula zou op de stenen zijn verdaagd voor Rotterdam. Bij uitvaren met zoeklichten al de dammen van de pieren bekeken. Verkeerscentrale Hoek zag ook niets in deze buurt op de schermen. Na een aantal radiopeilingen, mede door de verkeerscentrale werd duidelijk dat het jacht Zuidelijker moest liggen.

Buiten de pieren een beter radiocontact met het zeiljacht en een positie kunnen noteren. Het schip bevond zich in de gepeilde positie 51°.58.50 Noord en 003°57.30 Oost. Tevens was de George Dijkstra van ter Heijde gealarmeerd om mee te zoeken. Om 04.45 uur ter plaatse en een opstapper overgezet om de sleeptros te beleggen. Geluk, het 52 voet zeiljacht lag op zand en stak 2.40 meter diep. Vrij snel kwam het zeiljacht los en werd er gecontroleerd op schade en lekkage.

De situatie bleek onder controle en de George Dijkstra bedankt voor hun support. Aan boord bevonden zich een Spanjaard en een Zweed die het zeiljacht naar Zweden zeilden. Grote werklampen in de 2e Maasvlakte hielden zij voor de havenmond en dachten aan geleide lichten. De zeilers hadden alles op orde, goede kjleding en de juiste kaarten.

Nadat alles op orde bleek is het jacht op eigen kracht verder gevaren, opstapper teruggehaald en retour Berghaven. Onder begeleiding van de RPA 16 is het jacht de havenmond binnengevaren, zij wilden het jacht nog onderzoeken. Om 05.45 werd de Jeanine Parqui gemeerd en konden de redders vroeg aan de dag beginnen.

Foto's

Deel dit artikel

Sponsor van MediaTV