thumbnail

Een bezoek aan Pakjesboot 12 van Sinterklaas

Voor de kinderen: 
De Pakjesboot 12 verschijnt elk jaar weer tijdens de intocht van Sinterklaas op televisie. Voor de kinderen staat dit schip bekend als 'de stoomboot'. In Rotterdam hebben kinderen 5 dagen lang de mogelijkheid om de boot van Sinterklaas te bezoeken bij Het Maritiem Museum in Rotterdam. Ze worden rondgeleid aan boord terwijl Pieten laten zien hoe ze pepernoten bakken in de kombuis. 

Vervolgens gaan de kinderen met hun ouders, opa en oma mee naar de volgende bezienswaardigheid. Pieten die kleurpotloden en stiften aan het testen zijn voor de kleurboeken. Als je wilt mag je de Pieten daarmee helpen! Voorts wordt een blik gegund in de echte slaapkamer van Sinterklaas. Als de Sint slaapt moet je wel heel stil zijn, afgesproken? 

Pieten in de pakjeskamer pakken de cadeautjes in die je natuurlijk niet mag meenemen. Die komen ze bij je thuis of op school brengen! Als Sinterklaas niet slaapt heeft hij best wel even tijd om met je te praten en op de foto te gaan met zijn Pieten. 

Historie: 
De Hydrograaf is een voormalig stoomschip en in 1910 gebouwd bij scheepswerf Fijenoord in Rotterdam. Tot 1962 is het schip bij de Koninklijke Marine in actieve dienst geweest. Het was de taak van de Hydrograaf om als meetvaartuig van de Hydrografische Dienst, de waterdieptes van de Nederlandse kustwateren in kaart te brengen. De Hydrograaf heeft ook bekendheid genoten als 'het schip van de Koningin', omdat de vorstinnen Emma, Wilhelmina en Juliana het schip in de jaren twintig en dertig hebben gebruikt voor hun officiële bezoeken aan de Hollandse Eilanden. Inmiddels hebben ook Koning Willem Alexander en vele andere bekendheden met de Hydrograaf gevaren. 

Het schip heeft een lengte van 40,5 meter, is 6,70 meter breed en steekt 1,80 diep. Aan boord mogen maximaal 150 personen. Echter wordt het schip niet meer kolengestookt. De voortstuwing gebeurt tegenwoordig door 2 dieselmotoren. De rook die uit de stoomboot zichtbaar is bij de intocht, komt voort uit rookmachines. Het schip beschikt over een ruim verblijf met bar, een salon, kombuis en sanitaire voorzieningen. De Hydrograaf beschikt in zowel Rotterdam als Amsterdam over een ligplaats. De klassieke salonboot is beschikbaar voor gezelschappen van 50 tot 150 personen. Meer informatie over de Hydrograaf vind u op www.hollandsglorie.nl

Foto's: Ed Koorengevel

 

Deel dit artikel

Sponsor van MediaTV