thumbnail

Rumoerige start van KNVB bekerfinale

  • Rotterdam
  • 20 april 2014

De KNVB bekerfinale in Rotterdam is dit jaar op een complete verrassing uitgelopen voor de Zwollenaren. Om 18:00 uur zondagavond werd er afgetrapt om de felbegeerde beker. De finale ging tussen underdog PEC Zwolle en favoriet Ajax. Er kwamen honderden bussen aan vanuit Zwolle en Amsterdam in de Maasstad.

De politie van de Eenheid Rotterdam was goed voorbereid op het voetbalfeest en zal toezicht houden zoals gebruikelijk is bij voetbalwedstrijden, zo ook om de openbare orde te bewaren rondom het stadion.

In de omgeving van stadion De Kuip stonden veel touringcars geparkeerd om de grote schare aan supporters te kunnen vervoeren. In de omgeving van het stadion werd vanuit de lucht meegekeken door politiehelikopters.

Rumoerige start
In de prille beginfase werden er vanaf de tribunes Bengaals vuur, fakkels en vuurwerk op het veld gegooid tussen de spelers door Ajax-aanhangers. Toen dit was weggehaald en de wedstrijd hervat werd, begon men weer met gooien van vuurwerk. Hierop liet de scheidsrechter de wedstrijd onderbreken. Beide elftallen vertrokken richting de kleedkamers. Het is nu de vraag hoe scherp de controles zijn als men het stadion binnenkomt. De verantwoordelijkheid daarin ligt bij de KNVB tijdens bekerwedstrijden. Als gevolg van het afsteken van vuurwerk raakten 6 personen gewond en moesten voor behandeling naar het ziekenhuis worden overgebracht.

Toespraak Van der Sar
Directeur Marketing Edwin van der Sar sprak namens Ajax woedend het publiek toe en verzocht " te kappen met deze shit, anders gaan we als club naar de klote". De arbitrage wachtte met het hervatten van het duel tot de politie was gearriveerd en de veiligheid kan worden gegarandeerd door hen en de voetbalbond. Mocht er nog iets op het veld worden gegooid, wordt de wedstrijd alsnog voorgoed afgeblazen, aldus de KNVB.

Verrassende uitslag voor bekerfinale
Over de wedstrijd zal veel nagepraat gaan worden in de sportwereld. PEC Zwolle won de wedstrijd uiteindelijk met 5-1. Om nog maar te zwijgen aan een dot van kansen die niet verzilverd konden worden door de 11 uit Zwolle. Het is de grootste bekernederlaag in decennia voor de club van Frank de Boer.

Mobiele Eenheid
Bij de Stadionweg moest de Mobiele Eenheid optreden tegen 50 supporters die op eigen gelegenheid wilden terugreizen naar Amsterdam. In verband met de geldende combi-regeling was dit niet toegestaan. Zij werden snel onderschept en ingesloten door de ME. Van hen werden foto's gemaakt waarna ze in een RET-bus zijn afgevoerd door de politie en Mobiele Eenheid naar de andere bussen uit Amsterdam. Daar mocht alsnog de groep terugreizen naar de hoofdstad.

Directeur Betaald Voetbal Bert van Oostveen zei dat de KNVB er samen met de clubs alles aan gaat doen om de daders op te sporen en zeker te straffen. In totaal zijn er 33 aanhoudingen verricht door de politie. Vier Ajax-supporters, negen PEC Zwolle supporters en 16 andere voetballiefhebbers werden opgepakt voor belediging, het bezitten van vuurwerk en openbare dronkenschap. Verder bleek een arrestant een mes te bezitten welke hij kort voor zijn aanhouding weggooide. Allen zijn weer op vrije voeten gesteld.

De Kuip kwam als stadion ook niet ongehavend uit de strijd. De club heeft een schadepost van ongeveer 66.000 euro. Schade van vuurwerk, vernielingen aan wastafels, reclameborden en toiletten. De rekening gaat naar Zeist die per omgaande doorgestuurd wordt naar Amsterdam.
 

Twitterfoto: @KNVB
 

Video

Deel dit artikel

Sponsor van MediaTV