Nablussen brand begonnen: Exclusief verslag!

Nablussen brand begonnen: Exclusief verslag!

De brandweer in Moerdijk is nog steeds bezig met het blussen van de brand die woensdagmiddag ontstond bij het bedrijf Chemie-Pack. De brandweer gaf omstreeks half 1 vannacht het sein brandmeester, nadat schuimblusvoertuigen een schuimdeken hebben aangelegd om de brand in te dammen.

De brand die nog door onbekende oorzaak was ontstaan, zorgde voor veel paniek in de provincie Zuid-Holland. De brandweer liet onder andere in Moerdijk, Dordrecht en de Hoeksche Waard de sirenes afgaan en gaf het advies om ramen en deuren gesloten te houden. Ook reed de brandweer met geluidswagens door de straten om dit aan te geven. RTV Rijnmond en Omroep Brabant gelden op dat moment als rampenzender en de programmering werd aangepast.

Door de brand werd het bedrijventerrein afgesloten voor al het verkeer en werden omliggende bedrijven ontruimd. Ook werden later de snelweg A17 en A16 compleet afgesloten voor het verkeer in verband met de rookoverlast. De brandweer geeft nog steeds het advies voor omliggende gemeenten om ramen en deuren gesloten te houden. Ook wordt direct contact met grond afgeraden. De mensen mogen wel naar hun werk of naar school.

De brandweer had veel moeite om de brand met chemicalien onder controle te krijgen. Dit door de flinke brandbelasting van chemicalien en de talloze explosies die ervoor zorgden dat vuurballen van wel 50 meter hoogte de brand iedere keer weer deed oplaaien. De brandweer verwacht dat men nog zeker de hele dag nodig heeft om na te blussen.Hieronder een logboek van de belangrijkste meldingen:

14:27 Brandweer Midden-West Brabant krijgt de eerste alarmering van een industriebrand aan de Vlasweg 4 in Moerdijk. Het zou het pand van Chemie-Pack betreffen. De hulpdiensten gaan hierop met 2 tankautospuiten, de bedrijfsbrandweer en een hoogwerker ter plaatse.

14:28 De brandweer maakt direct het sein middelbrand, aangezien er meerdere meldingen binnenkomen.


14:31 De brandweer kondigt een Grip 2 situatie af in verband met een behoorlijke brand, die bij aankomst een flinke brand aantrof die moeilijk lijkt te bestrijden in verband met alle chemische stoffen die in brand staan.
Inmiddels zijn maar liefst 6 brandweerkorpsen onderweg om de brand te gaan bestrijden. Dit gaat om korpsen van Standaardbuiten, Bergen op Zoom, Moerdijk, Zevenbergen, Roosendaal, en Etten-Leur.

Personeel van het bedrijf wat ontruimd is kijkt emotioneel naar het pand dat volledig in brand staat. Privé-eigendommen zoals auto's gaan in vlammen op.

14:32 De brandweer schaalt nog verder op met meer personeel. De brandweerkorpsen van Prinsenbeek en Breda worden geroepen om assitentie te verlenen.

14:33 Nog meer eenheden worden gealarmeerd vanuit Lage Zwaluwe, Halderberg, Rucphen en Terheijden. De brandweer spreekt van een zeer grote brand.

14:43 De brandweer roept de hulp in van Defensie en het brandweerkorps Oosterhout. De crashtender van Eindhoven en van de Luchtmachtbasis Woensdrecht gaan assistentie verlenen om de enorme brand te bedwingen.

15:08 De brandweer van Zuid-holland-Zuid gaat verzamelen in de Hoeksche Waard vanwege de enorme brand die woedt in een chemicalienbedrijf. De brandweer kondigt een Grip 2 af in verband met de inkomende klachten van stankoverlast. Het actiecentrum wordt ingesteld.

15:25 De brandweer Zuid-Holland-Zuid roept diverse tankautospuiten op en specialistische bakken in verband met de grote brand in Moerdijk. Zij zullen ingezet kunnen gaan worden voor assistentie.

15:43 De brandweer Midden-West Brabant stuurt nog meer eenheden naar Moerdijk om de brand te gaan bestrijden. Dit keer moet Tilburg ter plaatse komen en diverse ploegen voor aflossing. De brandweer maakt op dit moment dan ook Grip 3 en laat de sirenes afgaan in verband met vermoedelijk gevaarlijke stoffen. Omroep Brabant dient op dat moment als rampenzender.

15:44 De brandweer Zuid-Holland-Zuid geeft een Grip 4 situatie af en de sirenes klinken, onder anderen in Dordrecht en de Hoeksche Waard. Ramen en deuren moeten gesloten blijven en de brandweer gaat dit met geluidswagens omroepen.

15:45 RTV Rijnmond gaat in de lucht als rampenzender voor de regio Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid. RTV Rijnmond schrapt direct de programmering en houd de burgers op de hoogte van het laatste nieuws omtrent de brand

16:22 De brandweer van Rotterdam-Rijnmond maakt een situatie Grip 2. Dit omdat als de rook overlast zou kunnen geven is Rotterdam-Rijnmond het effectgebied.

18:44 Wordt de hulp ingeroepen van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De kazerne Leemkuil en het haakarmvoertuig met een bak extra schuim van de kazerne Botlekweg worden naar Moerdijk gestuurd voor assistentie bij het bestrijden van de brand. De twee kazernes vallen onder de Gezamenlijke Brandweer en hun werkterrein is het haven- en industriegebied van Rotterdam.

20:00 Inmiddels zijn ook in de gemeenten van Capelle aan den IJssel, Rotterdam-Zuid en Rotterdam-Oost stankklachten gekomen. Er hangt een zware vieze lucht die ruikt naar verbrand plastic. De lucht is niet gevaarlijk meer voor de volksgezondheid maar kan wel flinke ruiken.

00:00 De brandweer gaat een plan opstellen om een blusdeken aan te leggen. De snelweg A16 wordt hierbij afgesloten omdat het blusdeken voor een flinke rookontwikkelingen zal zorgen.

00:30 De brandweer geeft het sein brandmeester nadat er succesvol een blusdeken is aangelegd. De brandweer kan nu beginnen met het nablussen van de brandhaarden. Dit wordt echter bemoeilijkt omdat men er niet meer bij kan.

02:00 De brand is definitief onder controle en het nablussen is reeds begonnen. Ook regent het, wat ervoor zorgt dat de rook ingeperkt wordt maar nog wel voor flinke overlast zorgt in de regio’s.

08:00 Tankwagens gaan inmiddels ter plaatse om het vervuilde bluswater op te pompen om milieuschade te voorkomen.

09:00 Door de regen komen er meldingen binnen van roetdeeltjes die her en der neerdwarrelen. RTV Rijnmond beslist om een telefoonnummer te openen waar bewoners van Zuid-Holland naartoe kunnen bellen om zo de plekken waar de deeltjes neerkomen in kaart te brengen.

10:30 De burgemeester van Breda heeft een persconferentie gegeven. De medewerkers van 8 omliggende bedrijven worden ontruimd, dit omdat de wind is gedraaid. De medewerkers hadden door de rook last van stank en irritatie. De brandweer voert nog steeds constante metingen uit, er worden nog geen schadelijke concentraties gemeten.

In afwachting van die meetgegevens wordt aan alle inwoners van de zuidpunt van het eiland van Dordrecht (ten westen van de A16 en ten zuiden van de Amstelwijckweg) en het oostelijk deel van de Hoeksche Waard (de gemeenten Strijen en Binnenmaas) uit voorzorg geadviseerd voorlopig niet onnodig naar buiten te gaan.

Het advies is om voorlopig geen intensief contact met de grond te hebben, kinderen niet in de speeltuin te laten spelen, geen producten uit de moestuin te eten en het vee niet te laten grazen. Men kan wel gewoon naar school en het werk.