Na 19 jaar verdachte overval Jan Porcellisstraat aangehouden

Na 19 jaar verdachte overval Jan Porcellisstraat aangehouden

Na 19 jaar is alsnog een verdachte gearresteerd voor een gewelddadige overval op een drukkerij aan de Jan Porcellisstraat in Rotterdam. Een inmiddels 50-jarige Rotterdammer werd aangehouden na een match met een handpalmspoor dat destijds werd gevonden.

Op 29 oktober 1996 overvielen twee gewapende mannen de drukkerij en dwongen de eigenaar met geweld om te vertellen waar het geld lag. De daders gingen er vervolgens met de buit vandoor. De eigenaar werd onder andere op zijn hoofd geslagen.

Bij het forensisch onderzoek werd een aantal sporen veiliggesteld, waaronder een afdruk van een handpalm. In die tijd bestonden de technische mogelijkheden niet om dat te gebruiken voor identificatiedoeleinden. Nu dat wel kan, zijn de sporen uit deze cold case ingevoerd in het systeem en daaruit volgde de match met de Rotterdammer.

De verdachte is donderdag door de raadkamer van de rechtbank op vrije voeten gesteld. Hij was destijds verslaafd maar is inmiddels afgekickt. Hij mag in vrijheid zijn berechting afwachten. Het onderzoek wordt voortgezet.

Cold case team 

De Nationale Politie beschikt over tien cold case teams, verspreid over de verschillende eenheden. Het Rotterdamse team, dat sinds 2007 actief is, bestaat uit tien rechercheurs en specialisten op verschillende vlakken. Zij pakken dossiers op van niet-actieve onopgeloste zaken waar mogelijk nog nieuwe aanwijzingen te vinden zijn. Ernstige misdrijven die vanwege de impact toch om nieuw onderzoek vragen, zoals vastgelopen moordzaken, vermissingen of onbekende doden. Maar ook aan andere onderzoeken, zoals bovenstaande, waarin sporen veiliggesteld zijn die op dat moment nog niet tot een oplossing konden leiden. Sommige onderzoekstechnieken of strategieën van nu had de politie toen nog niet, en de ontwikkelingen gaan voortdurend door.

Om de werkwijze van onderzoek naar cold cases te verbeteren, hebben de teams van de eenheden binnen de nationale politie zich verenigd. In een landelijke werkgroep wordt besproken hoe ingebrachte zaken aangepakt kunnen worden. De hoop bij nabestaanden dat hun zaak ooit opgelost blijft bestaan en de rechercheurs willen het ook gewoon oplossen. Daarom duiken de teams er vol goede moed en met een frisse blik in, met regelmatig doorbraken tot gevolg. Denk aan de recente aanhouding van een verdachte van twee moorden in het Kralingse Bos in 1993, de arrestatie van Engelsman John Sweeney voor een dubbele moord in 1990 en 2001, het oplossen van de Taximoord uit 2004 en de doorbraak in de zaak Dirkje Heuvelman uit 2004, waarbij de moeder van het driejarig peutertje werd aangehouden voor het doden van haar zoontje.