MediaTV Classics: Oude brandweervoertuigen in actie

MediaTV Classics: Oude brandweervoertuigen in actie

Door de jaren heen zijn er de nodige haven-, industrie,- en scheepsbranden in het Rotterdamse geweest, maar ook grote industriële hulpverleningen. Veel werk is daarbij verzet door de gemeentelijke hulpverleningsdiensten, maar ook door particuliere hulpverleners zoals Smit, Smit Fire & Loss Prevention, de regionale vrachtauto en autobergers en de firma Tieleman Takel en Transportbedrijf (later ABE Tieleman), waarvan we het fotoarchief hebben gekregen.  

In de loop der jaren zijn er heel veel foto’s gemaakt en verzameld. De herkomst is niet altijd bekend, maar toch willen we deze informatie met jullie delen, ook al laat in sommige gevallen de kwaliteit te wensen over. Periodiek zetten we enkele foto’s van “wapenfeiten” op de site met een korte beschrijving. Dit doen we in willekeurige chronologische volgorde; soms brand, soms hulpverlening, soms regionaal en ook enige internationale blusacties door Rotterdamse bedrijven/personeel.  

MediaTV Classics: Oude brandweervoertuigen in actie 

Na de foto’s van branden uit 1968, deze edities weer wat oude voertuigen bij branden. Ditmaal een derde set actiefoto’s van “onze” roemruchte Ahrens Foxen, die met een bluscapaciteit van 3.800 liter per minuut en een opvoerhoogte tot op de Euromast nog steeds het predicaat uniek mogen hebben. Hieronder de afbeeldingen van de A4 en de A5.

De A4 ingezet bij een scheepsbrand, beginjaren '50 vermoeden wij.  Ook is de G2 Ford de materiaalwagen ingezet. Deze heeft dienst gedaan bij de brandweer tot 1954. 

Hieronder op foto 2 van de A4, ergens gespot langs de stadssingels in Rotterdam. 

Op foto 3 ziet u de inzet van de A4 bij brand in het Groothandelsgebouw in Rotterdam,  datum 5 en 6 januari 1970. Hier staat de 4 opgesteld als zogenaamde 'aanjager' tussen de A2 en de blusser, de G wagen van Kazerne Baan. De 4 x 3" komen dus vanaf de A2.

Voor foto 4 gaan we terug naar 6 september 1984, in eerste instantie onderweg van Schiebroek naar de Zaagmaloenkde t.g.v. het jubileumfeest.

En tot slot ziet u op foto 5, de A5 en een Opel autospuit, ingezet bij een scheepsbrand in het jaar 1960.