MediaTV Classics (1971) Kinderen komen om bij brand Rechter Rottekade Rotterdam

MediaTV Classics (1971) Kinderen komen om bij brand Rechter Rottekade Rotterdam

Door de jaren heen zijn er de nodige haven-, industrie,- en scheepsbranden in het Rotterdamse geweest, maar ook grote industriële hulpverleningen. Veel werk is daarbij verzet door de gemeentelijke hulpverleningsdiensten, maar ook door particuliere hulpverleners zoals Smit Internationale, Smit Tak, Smit Fire & Loss Prevention, de diverse regio (vracht-)autobergers en de firma Tieleman Takel- en Transportbedrijf (later ABE Tieleman) waarvan wij het fotoarchief ter beschikking hebben gekregen. 

In de loop der jaren zijn er heel veel foto’s gemaakt en verzameld. De herkomst is niet altijd bekend, maar toch willen we deze informatie met jullie delen, ook al laat in sommige gevallen de kwaliteit te wensen over. Periodiek zetten we enkele foto’s van “wapenfeiten” op de site met een korte beschrijving. Dit doen we in willekeurige chronologische volgorde; soms brand, soms hulpverlening, soms regionaal en ook enige internationale blusacties door Rotterdamse bedrijven/personeel. 

MediaTV Classics (1971) Kinderen komen om bij brand Rechter Rottekade Rotterdam

Het jaar 1971, de Rotterdamse brandweer werd daarin geconfronteerd met twee dramatische branden waarbij dodelijke slachtoffers vielen. Eerst op 23 januari 1971 bij een flinke brand aan de Rechter Rottekade op de eerste, tweede en derde verdieping. Deze woning werd nog bewoond maar in de andere woningen op de rij was de sloop al aangevangen. 

De brand werd door omwonenden ontdekt doordat zij rook zagen en de moeder die op een balkon schreeuwend de aandacht probeerde te trekken. Buren klommen naar het dak en probeerden vergeefs binnen te komen, maar zij zagen een kind liggen. De ter plaatse gekomen eenheden van de Zaagmolenkade hebben alles nog geprobeerd, maar het mocht niet baten. 

Korte tijd later werd geconstateerd dat de twee broertjes door verstikking om het leven waren gekomen en dat de moeder ernstig gewond was geraakt. Al met al een dramatische gebeurtenis voor alle betrokkenen.