MediaTV Classics (1968): Schiedam getroffen door enorme brand bij Kappelhof & Hovingh

MediaTV Classics (1968): Schiedam getroffen door enorme brand bij Kappelhof & Hovingh
Door de jaren heen zijn er de nodige haven-, industrie,- en scheepsbranden in het Rotterdamse geweest, maar ook grote industriële hulpverleningen. Veel werk is daarbij verzet door de gemeentelijke hulpverleningsdiensten, maar ook door particuliere hulpverleners zoals Smit, Smit Fire & Loss Prevention, de regionale vrachtauto- en autobergers en de firma Tieleman Takel en Transportbedrijf (later ABE Tieleman), waarvan we het fotoarchief hebben gekregen. 

In de loop der jaren zijn er heel veel foto’s gemaakt en verzameld. De herkomst is niet altijd bekend, maar toch willen we deze informatie met u delen, ook al laat in sommige gevallen de kwaliteit te wensen over. Periodiek zetten we enkele foto’s van “wapenfeiten” op de site met een korte beschrijving. Dit doen we in willekeurige chronologische volgorde; soms brand, soms hulpverlening, soms regionaal en ook enige internationale blusacties door Rotterdamse bedrijven/personeel. 

MediaTV Classics (1968): Schiedam getroffen door enorme brand bij Kappelhof & Hovingh
Het jaar 1968 staat bekend om grote branden in de regio Rotterdam. Ditmaal was het flink raak in het historische centrum van Schiedam op 31 mei. Het betrof een gigantische brand in de fabriek van Olie- en Chemicaliënfabriek Kappelhof & Hovingh, gesitueerd tussen de Korte Haven en de Dam. Het was een groot oud dubbel pand gebouwd volgens “vroegere regels”.

Voorheen was het pand in gebruik als kerk en branderij. Aan het eind van de ochtend op 31 mei breekt de brand uit die in zeer korte tijd massaal om zich heen weet te grijpen. Op de foto’s enkele beginmomenten en later een drietal prenten van de grote hitte tijdens het moment van vlamoverslag met het zelfs verdampende water in de aangrenzende haven. Al het beschikbare personeel en materiaal van Schiedam werd ingezet en later heeft ook brandweer Vlaardingen en Rotterdam geassisteerd. 

Ook aangrenzende panden liepen veel brand- en waterschade op. Niet alleen op de Korte Haven, maar ook op de achtergelegen Dam. Vanwege de roetzwarte wolken boven de stad was de stroom aan kijkers enorm. De volgende dag werd het nablussen afgerond en werden de losstaande muren gesloopt. Een bijzonder gevaarlijke brand in het oude centrum van Schiedam met een eigenlijk, wonderlijk goede afloop. Op de plek van de toen brandende panden staat heden ten daags een appartementencomplex.