MediaTV Classics (1960): Brandweerman gewond bij scheepsbrand op Pool Fischer

MediaTV Classics (1960): Brandweerman gewond bij scheepsbrand op Pool Fischer

Door de jaren heen zijn er de nodige haven-, industrie,- en scheepsbranden in het Rotterdamse geweest, maar ook grote industriële hulpverleningen. Veel werk is daarbij verzet door de gemeentelijke hulpverleningsdiensten, maar ook door particuliere hulpverleners zoals Smit Internationale, Smit Tak, Smit Fire & Loss Prevention, de diverse regio (vracht-)autobergers en de firma Tieleman Takel- en Transportbedrijf (later ABE Tieleman) waarvan wij het fotoarchief ter beschikking hebben gekregen. 

In de loop der jaren zijn er heel veel foto’s gemaakt en verzameld. De herkomst is niet altijd bekend, maar toch willen we deze informatie met jullie delen, ook al laat in sommige gevallen de kwaliteit te wensen over. Periodiek zetten we enkele foto’s van “wapenfeiten” op de site met een korte beschrijving. Dit doen we in willekeurige chronologische volgorde; soms brand, soms hulpverlening, soms regionaal en ook enige internationale blusacties door Rotterdamse bedrijven/personeel.  

Als grote haven is Rotterdam door de eeuwen heen geconfronteerd met branden en hulpverleningen aan boord van schepen, soms binnenvaart, maar vaker zeevaart. Ook zijn er in de loop der jaren de nodige inzetten geweest door Rotterdammers of regio-genoten op meerdere plekken in de wereld. De eerstkomende tijd volgen er foto’s van scheepsincidenten, groot en klein.

MediaTV Classics (1960): Brandweerman gewond bij scheepsbrand op Pool Fischer

Bij een inzet op 3 maart van de brandweer, aan boord van de coaster Pool Fischer, raakte een brandweerman gewond. Hij werd door de ambulance meegenomen naar een ziekenhuis. De hulpverlener kon moeizaam ademhalen. De Austin G8 (TAS) van de post Brielselaan kwam ter plaatse voor het brandje aan boord. Op 6 november 1979 kapseisde het schip en zonk op zee.

Blusboot II

In augustus 1960 werd door de Havendienst de blusboot II in de vaart genomen en tevens in dienst gesteld. Het schip kwam talloze malen in actie bij grote, maar ook kleine inzetten.