Leerlingen Jacobus Koelmanschool in Krimpen klaargestoomd als klaar-over bij drukke schoolstraten

Leerlingen uit groep 6 van basisschool de Jacobus Koelmanschool in Krimpen aan den IJssel werden op vrijdag 21 mei opgeleid tot schoolbrigadiers. In de volksmond beter bekend als klaar-over. Kinderen vanaf 10 jaar zijn opgeleid om hun schoolgenootjes veilig te laten oversteken. Dit werd gedaan onder leiding van politieagent Rob Koster, die bevoegd instructeur is.

Omstreeks 13:00 uur werd gestart met een uur theorie. Hierin werd uitgelegd wat het inhoudt om een schoolbrigadier te zijn. Zo werd er gesproken over het verkeersinzicht, de veiligheid en de gevaren. Rob heeft de kinderen uitgelegd wat de remafstand van diverse voertuigen is en hoe zij die konden inschatten. Een groot voertuig (denk hierbij aan vrachtwagens, stadsbussen etc.) wordt nooit gestopt. Dit om de meest belangrijke reden dat het dan niet meer mogelijk is om te zien wat er achter het grote voertuig gebeurt. Vervolgens werden de handelingen en commando’s besproken. Ook werd besloten wie de 'chef' van het zebrapad was. Dit zodat er geen chaos ontstaat tussen de schoolbrigadiers, wachtende bestuurders en de overstekende kinderen.

Na de theorieles werden de nieuw aangeleerde technieken toegepast in de praktijk. Dit gebeurde op de oversteekplaats nabij de school. Dat is ook de plek waar zij in de toekomst zullen gaan staan. In meerdere rondes konden steeds twee leerlingen ervaren hoe het was om als schoolbrigadier op het zebrapad te staan. Al snel werd duidelijk dat de leerlingen er gevoel voor hadden: zij pakten de lesstof goed op. Dit werd ook duidelijk tijdens de praktijkles. Rob hoefde nauwelijks in te grijpen.

Nadat bijna alle leerlingen (sommigen zijn nog te jong en moeten dus nog even wachten) geoefend hadden riep Rob de klas bijeen. Op een verkeersluwe plek werd de les nabesproken en bleek dat alle verkeersbrigadiers geslaagd zijn.

Schoolbrigadiers zijn van essentieel belang om kinderen veilig te kunnen laten oversteken. Het verkeer rondom scholen wordt steeds drukker en leerlingen moeten vaak de toch zeer drukke straten oversteken om op school te komen. Helaas ziet Rob een dalende trend omtrent het animo om schoolbrigadier te zijn. Hij roept bewoners op om zich aan te melden om schoolbrigadier te worden. Aanmelden en informeren kan bij de school.

3SZsll.jpg

XEufQD.jpg

LlYoNi.jpg

gPbGpB.jpg

moSnDo.jpg

HKOr7x.jpg

DbaFaN.jpg