Kapot kastje KPN maakte de regio 'stil'

Kapot kastje KPN maakte de regio 'stil'

Een kapot kastje van KPN een zogenoemde 'cross-connectkasje' is de oorzaak geweest van de langdurige storing woensdagnacht in het netwerk van KPN. Onder andere het communicatienetwerk van de hulpdiensten in Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid hadden geen verbinding meer met elkaar.

Het kastje maakt deel uit van de KPN-centrale in de Waalhaven. Een groot knooppunt waar wel 6200 verbindingslijnen binnenkomen. Door het kapotte kastje viel de verbinding weg, waarna het complete systeem van de hulp- en particuliere diensten compleet lamgelegd werd. Communicatie was niet meer mogelijk en men was dus aangewezen op mobiele telefoons. Van het kastje bestaat geen back-up.

Hulpdiensten konden niet communiceren
Door de storing was het niet mogelijk voor de meldkamer om contact te krijgen via onder andere P2000 en C2000. Dit zijn de twee systemen waarmee brandweer, politie en ambulance informatie uitwisselen. Reden voor burgemeester Aboutaleb de politiebezetting op te schroeven en alle brandweerkazernes in de regio te vullen met een bezetting. Hiervoor gaf men dan ook een GRIP 4 situatie uit in verband met de voorzorgsmaatregelen.

RET mede de dupe van falend systeem
De RET ondervond eveneens problemen. Door de storing kon de verkeersleiding geen contact meer leggen met metro's. En besloot daarop om tot 10 uur woensdagochtend geen enkele metro uit te laten rijden. Dit met als gevolg dat enkele tienduizenden reizigers vanochtend stonden te wachten op een metro. De RET zette extra bussen in om de reizigers alsnog te vervoeren.

Onderzoek naar problemen
Het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid hebben een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de problemen. Zij gaan bekijken hoe dit zeker in toekomst voorkomen kan worden.