Jeugdige criminelen opgepakt in Rotterdam-Zuid

Jeugdige criminelen opgepakt in Rotterdam-Zuid

Zeventien jeugdige verdachten zijn tussen half januari en begin mei aangehouden op verdenking van meerdere misdrijven, waaronder veertien woninginbraken in de wijk Pendrecht en omgeving. In 2015 werden bij de politie de eerste meldingen gedaan door bewoners uit de wijken Pendrecht en Zuidwijk, maar ook in de wijken daar omheen en in de gemeente Ridderkerk. Medewerkers van de districtsrecherche en basisteam Charlois van district Zuid startten een onderzoek en brachten de stappen van de groep in kaart. Onderzoek wees uit dat er in ten minste veertien woningen was ingebroken. Ook werden minstens één motorscooter, een scooter en een auto gestolen. Verder waren er aanwijzingen dat de verdachten betrokken waren bij een straatroof en heling.

Wapens en gestolen goederen
In totaal hielden agenten zeventien verdachten aan van wie zes meerderjarigen en elf minderjarigen. De jongeren zouden in wisselende samenstelling op pad gegaan zijn. Bij de aanhoudingen werden vele gestolen goederen aangetroffen, maar ook een vuurwapen en een taser. De gestolen goederen waren vooral gereedschap, telefoons, televisies, sieraden en laptops.

Zes verdachten zijn door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Maar ook de elf andere verdachten moeten later voor de rechter verschijnen. Het onderzoek wordt overigens nog voortgezet. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Of er uiteindelijk bij de behandeling van de zaak nog meer inbraken ten laste worden gelegd, moet uit verder onderzoek blijken.

Professionele inbrekers
Het ging niet alleen om gelegenheidsinbrekers. Opvallend was dat verschillende daders gebruik maakten van zogenaamde slotentrekkers, waarbij de cilinder uit het slot werd getrokken. Dit is te voorkomen door het deurbeslag van de sloten te beveiligen met kerntrekbeveiliging.

Inbraken voorkomen
Sinds de groep is opgerold ligt het aantal inbraken en straatroven in de maanden februari, maart en april in Pendrecht ongeveer 10 procent lager ten opzichte van 2015 dezelfde periode. Het onderzoeksteam vermoedt dat de daling mede is toe te schrijven aan het oprollen van deze criminele jongerengroep. Daarnaast worden in Rotterdam sinds enige tijd door politie, gemeente en woningbouwverenigingen gezamenlijke voorlichtingsbijeenkomsten gehouden waarop bewoners worden ingelicht over maatregelen om inbraken te voorkomen. Bekend is dat het aantal woninginbraken drastisch kan dalen als hang- en sluitwerk worden verbeterd.