Inbrekersgroep opgerold in Spijkenisse

Inbrekersgroep opgerold in Spijkenisse

Het aantal inbraken in Spijkenisse halveerde in de laatste drie maanden van het jaar ten opzichte van 2014. De politie vermoedt dat de daling is toe te schrijven aan het oprollen van een inbrekersgroep in de eerste weken van september. Bewoners van woningen aan onder andere de Lindenstraat, Akkersvoorde, H. Andriessenstraat, Amandelgaard werden in het midden van het jaar slachtoffer van nietsontziende inbrekers. Buurtbewoners merkten de inbraken, gepleegd in de nachtelijke uren, in hun straat niet op en de bewoners zelf waren ten tijde van de inbraken niet thuis: de inbraken leken daarmee goed voorbereid. Agenten in Spijkenisse hadden wel een vermoeden wie de inbraken pleegden, maar door hun werkwijze wisten ze kennelijk te voorkomen dat ze werden overlopen of opvielen. Een zestal rechercheurs bracht vanaf de zomer de stappen van de groep in kaart. Samen met het wijkteam werden de individuele leden goed in de gaten gehouden.

Huiszoekingen
Bij een verkeerscontrole  in een auto werden bij twee verdachten spullen aangetroffen die van twee verschillende inbraken kwamen: een identiteitskaart en een bankpas.  De twee mannen werden aangehouden voor heling. Dat bracht de zaak in een stroomversnelling en bij vijf huiszoekingen in Spijkenisse kwamen spullen boven water die bij inbraken in Spijkenisse waren gestolen. Van mobiele telefoons tot een postzegelverzameling. Ook waren camerabeelden van een transactie met een gestolen pinpas, waarmee een rekening werd geplunderd, te zien in het televisieprogramma Bureau Rijnmond. Vijf verdachten zijn opgepakt. Mannen van 15, 16, 20, 26 en een 30-jarige vrouw. Allen uit Spijkenisse.

Professionele inbrekers
Het ging dan ook niet om gelegenheidsinbrekers. De groep zocht dagenlang om tot een ‘prooi’ te komen zo bleek uit het onderzoek. Zo werd bijvoorbeeld bij een potentieel doelwit via social media van de bewoners, zoals Facebook en Instagram, gekeken of deze op vakantie waren.

Vooralsnog heeft het OM zes woninginbraken en een bedrijfsinbraak  ten laste gelegd. Het onderzoek wordt voortgezet. Of er uiteindelijk bij de behandeling van de zaak nog meer inbraken ten laste worden gelegd, moet uit het onderzoek blijken.

Inbraken voorkomen
Sinds de groep is opgerold ligt het het aantal inbraken in Spijkenisse de helft lager ten opzichte van 2014. Dit terwijl het de maanden ervoor gelijk opging. In oktober waren het er 14 (in 2014 30), november 18 (39) en december met nog twee weken te gaan 17 (ipv 50). Het onderzoeksteam durft de stelling wel aan: tientallen inbraken zijn voorkomen door het onderzoek naar deze groep.