Illegaal hout in beslag genomen

Illegaal hout in beslag genomen

De politie en diverse andere samenwerkende organisaties hebben een hoeveelheid illegaal hout in beslag genomen met een gewicht van ongeveer 32.000 kilo.

Donderdag heeft een samengesteld team van medewerkers van het Interregionaal Milieu Team Zuid West Nederland, het Regionaal Milieu Team Rotterdam Rijnmond, de Douane Rotterdam, het Douanelaboratorium en de Algemene Inspectie Dienst, onder leiding van het Functioneel Parket een doorzoeking gedaan bij een houtverwerkingsbedrijf in Zuid-Holland. Daarbij werd een partij van 37,5 m3 tropisch hardhout in beslag genomen. De groothandelswaarde van de in beslag genomen partij wordt geschat op 150.000 euro.

Het in beslag genomen hout is van de soort Pericopsis elata (Afrormosia), ook gebruikt als vervanger van teakhout. Deze beschermde houtsoort valt onder het internationale verdrag Convention International Trade in Endagered Species of wild fauna and flora (CITES). CITES stelt strenge regels aan de in- en uitvoer van beschermde houtsoorten en wordt zodoende strikt gehandhaafd. Het betreffende bedrijf wordt ervan verdacht de regels te hebben overtreden. Behalve hout is er ook administratie in beslag genomen. Het onderzoek is nog gaande.