Herkenbaarheid operationeel leidinggevenden brandweer verandert

Herkenbaarheid operationeel leidinggevenden brandweer verandert

Vanaf 1 mei a.s. verandert de functionele herkenbaarheid van het operationeel personeel bij de brandweer Rotterdam-Rijnmond. Deze functionarissen zijn dan te herkennen aan de gekleurde schouderstukken die zij dragen op hun uitrukjas. De schouderstukken zijn er in vijf verschillende kleuren.

De kleuren rood, oranje en geel zijn voor de repressieve leidinggevenden. Groen is voor adviserende functionarissen, blauw voor functionarissen met ondersteunende taken.

Naast de herkenbaarheid van de schouderstukken, is ook de helm een herkenningsmiddel: de standaardkleur van de helm is zwart, leidinggevenden hebben een witte helm. De brandweer in Nederland heeft landelijke afspraken gemaakt over functionele herkenbaarheid. Daarbij is gekozen voor het gebruik van afneembare schouderstukken op een standaard uitrukjas.

Tot nu toe waren operationeel leidinggevenden bij de brandweer in Rotterdam-Rijnmond herkenbaar aan de afwijkende kleur van hun jas: oranje, geel of blauw. Dit systeem wordt nu vervangen door het landelijke herkenningssysteem. Directe aanleiding voor de verandering is het feit dat de brandweer in Rotterdam-Rijnmond is overgegaan op een nieuwe generatie bluskleding. Deze is standaard geel van kleur.

De gekleurde schouderstukken zijn met klittenband bevestigd op de uitrukjas. De herkenbaarheid wordt versterkt door vermelding van de functienaam op de schouderstukken: op de voorzijde afgekort, en op de achterzijde voluit geschreven. De letters zijn van reflecterend materiaal.

Vanaf 1 mei zullen de volgende functionarissen voorzien zijn van de nieuwe schouderstukken:

Bevelvoerder (BV)  Rood
Officier van Dienst (OVD)  Oranje
Hoofdofficier van Dienst (HOvD)  Geel
Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS)  Groen
Team Brandonderzoek (TBO)  Blauw
Vakbekwaamheid (VB)  Blauw