HARC-team onderschept recordhoeveelheid cocaïne in havens Rotterdam

HARC-team onderschept recordhoeveelheid cocaïne in havens Rotterdam

Het Openbaar Ministerie laat dinsdag weten opnieuw een record hoeveelheid cocaïne te hebben onderschept in de havens van Rotterdam. In samenwerking met de politie, Douane, Fiod en de Zeehavenpolitie werd het HARC-team (Hit And Run Cargo-Team) opgericht, in 2018 werd 18947 kilo cocaïne onderschept, ruim drie keer zoveel als in 2017.

De hoeveelheid cocaïne was onderdeel van 109 partijen die in 2018 werd onderschept door het verzamelen van informatie, in 2017 waren dit er slechts 82. Naast de enorme hoeveelheid cocaïne werd er 3378 kilo hasj, 241 kilo wiet en 58 kilo heroïne in beslag genomen.

Opvallende vangst

De meest opvallende vangst was de vondst van 1300 kilo cocaïne die in een container met diepgevroren blokken kippenlevertjes verstopt zat, de partij had uiteindelijk een waarde van 30 miljoen euro. In een andere zaak trof het HARC-team 42 kilo cocaïne aan in de benzinetank van een Range Rover.

In de weken rondom de kerstdagen werden in de Rotterdamse haven meerdere partijen cocaïne onderschept die goed waren voor een hoeveelheid van 4000 kilo, deze werden op verschillende plekken aangetroffen. De grootste partij werd aangetroffen in een container met meloenen die werden verscheept vanuit Brazilië, goed voor ruim 2500 kilo.

Alle drugs die in de decembermaand werden aangetroffen waren afkomstig uit Suriname, Brazilië, Ecuador, Zuid Amerika en Dominicaanse Republiek.