Grotere stakingen op komst na afbreken overleg containersector Haven Rotterdam (video)

Grotere stakingen op komst na afbreken overleg containersector Haven Rotterdam (video)

Het overleg tussen de vakbonden, de containersector en het Havenbedrijf Rotterdam over werkgelegenheidsgaranties is vrijdag aan het einde van de avond onverwachts afgebroken. De werkgevers stopten het overleg toen ze hoorden dat havenwerkers bij een aantal bedrijven actie aan het voeren waren. Er dreigen nu dagenlange stakingen. 

Werkgevers en Havenbedrijf beschouwen het onderhandelingsresultaat dat tot vrijdagavond is bereikt als een eindbod. De vakbonden zullen dit eindbod aan hun leden voorleggen, en als die het eindbod afwijzen, dan volgen langere stakingen.  

CNV Vakmensen en FNV Havens hebben gedreigd deze en volgende maand in totaal zes dagen het werk neer te leggen als hun eisen niet worden ingewilligd: drie dagen in december en drie dagen in januari. Een van de eisen is dat containeroverslagbedrijven als ECT, RWG en APMT samen met het Havenbedrijf maatregelen nemen om de werkgelegenheid in de containersector voor negen jaar zeker te stellen.  De vrees is voor het verlies van tweehonderd tot achthonderd van de ruim 3500 banen door automatisering van de terminals op de Tweede Maasvlakte. 

De bonden willen ook een halvering van de werkweek voor oudere havenwerkers die tegen hun pensioen aanlopen, maar wel met behoud van 95 procent van het salaris en het volledige pensioen.