Grote stroom- en waterstoring treft deel Zuid-Holland

Grote stroom- en waterstoring treft deel Zuid-Holland

Zaterdagmiddag om vijf uur heeft een omvangrijke stroomstoring een groot deel van de stroomvoorziening platgelegd in de Hoeksche Waard en de Zuid-Hollandse eilanden. Dat heeft de politie Rotterdam-Rijnmond gemeld. Hulpdiensten zijn in de regio opvallend aanwezig in de straten. 

Het gaat volgens energieleverancier Stedin om zo'n honderdduizend huishoudens die geen stroom hebben. De oorzaak van de storing is blikseminslag. Het grootste deel van de huishoudens op het eiland Hoeksche Waard had ook ruim een half uur last van de stroomstoring. Maar deze problemen waren rond half zes weer opgelost, aldus Stedin. De problemen op Goeree-Overflakkee kunnen nog enige uren aanhouden, voorspelt Stedin.

Noodstroom
De ziekenhuizen in de regio zijn direct overgeschakeld op noodstroom, aldus de politie. Op de locatie Amstelwijck van het Albert Schweitzer Ziekenhuis sloeg het noodaggregaat direct aan, in Dordwijk niet. Daar werden twee patiënten uit voorzorg overgebracht naar een andere locatie. Een woordvoerder zegt dat in Dordwijk geen kritieke situatie is ontstaan.

In delen van de regio regent het flink door. Ook zorgen hagel en onweersbuien voor de nodige overlast.

Problemen met watertoevoer
Doordat de waterzuiveringsinstallaties in Ouddorp en de Beerenplaat in Spijkenisse ook werd getroffen door de stroomstoring was dat direct merkbaar voor de watervoorziening in het Rijnmondgebied. Er kwamen sinds het begin van de avond meldingen binnen dat de waterdruk zeer laag was, en andere huishoudens die helemaal geen water meer kregen. Dit lijkt nu gedeeltelijk geklaard te zijn. Ongeruste mensen die een poging deden naar waterbedrijf Evides te bellen, kregen daar geen contact. Mogelijk was daar het storingsnummer overbelast.