Gezondheidsproblemen bij hulpverleners

Gezondheidsproblemen bij hulpverleners

Tientallen hulpverleners die betrokken waren bij de grote brand in Moerdijk hebben acute gezondheidsproblemen. Dat meldt het Algemeen Dagblad zaterdag.

Bezorgde bewoners kunnen contact opnemen met het nazorgteam: 06-51262408. Volgens de krant hebben agenten, brandweerlieden en ambulancepersoneel last van geïrriteerde ogen en huid-aandoeningen. Ook hebben ze last van irritaties aan hun mond, keel en luchtwegen. De Brabantse politie is een intern onderzoek begonnen, om de risico's voor het personeel in kaart te brengen.

Nazorgteam

De veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid zet een permanent nazorgteam op. Het team gaat vragen van bezorgde bewoners beantwoorden naar aanleiding van de brand in Moerdijk. Het telefoonnummer van het nazorgteam is 06-51262408.

Persconferentie

In Breda wordt momenteel een persconferentie gegeven over de gevolgen van de brand en de te nemen maatregelen met betrekking tot gezondheidsklachten. Aanwezig zijn onder andere een milieuarts en een commandant van de brandweer. Ook in de gemeente Moerdijk is zaterdag een bijeenkomst georganiseerd. Vanaf 13u zal de gemeente in ontmoetingscentrum De Ankerkuil bewoners bijpraten over de brand en de nasleep ervan. Bewoners worden per brief uitgenodigd.

Roetdeeltjes

Het RIVM en het KNMI zijn nog bezig met onderzoek naar de verspreiding van rook- en roetdeeltjes van de brand in Moerdijk. Verwacht wordt dat de onderzoeksresultaten na het weekend bekend worden gemaakt Doel van het onderzoek is om vast te stellen of er nog gevaarlijke concentraties chemicaliën te vinden zijn in de omgeving. Ook op het terrein van Chemie-Pack in Moerdijk zijn onderzoekers bezig. Na de brand kwamen er uit meerdere delen van de regio Rijnmond meldingen binnen van roetdeeltjes. De resultaten van alle metingen worden gebundeld en aangeboden aan de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid. Bij veel inwoners van onze regio is er onrust ontstaan over de schadelijke stoffen die afgelopen woensdag mogelijk zijn verspreid.

'Geen schadelijke concentraties'

Donderdag maakte het onderzoeksinsituut bekend dat er geen schadelijke concentraties van chemische stoffen in de lucht waren aangetroffen. Luchtmonsters wezen wel uit dat er verschillende gevaarlijke stoffen werden aangetroffen, zoals benzeen, tolueen en andere koolwaterstoffen. Maar volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn de hoeveelheden zodanig dat er geen reden is tot ongerustheid.

Argwaan

De bekendmaking van het RIVM kan niet alle ongerustheid wegnemen. Verschillende inwoners van 's-Gravendeel, Klaaswaal, Strijen, Cromstrijen en andere delen van de regio, lieten RTV Rijnmond weten argwanend te zijn. Lang niet iedereen vertrouwt de berichtgeving van de overheid omtrent de schadelijkheid van de brand.