Gezamenlijke Brandweer en KNRM starten samenwerkingspilot op de Tweede Maasvlakte

Gezamenlijke Brandweer en KNRM starten samenwerkingspilot op de Tweede Maasvlakte

De Gezamenlijke Brandweer en de KNRM starten op 1 maart 2016een samenwerkingspilot op de Tweede Maasvlakte. De brandweerlieden van de kazerne Maxima zijn opgeleid tot waterredders. En hebben daarbij materieel en uitrusting gekregen van de KNRM. De kazerne Maxima is 24 uur bemand en heeft als verzorgingsgebied de Tweede Maasvlakte. De brandweer lieden hebben voor de waterreddingen een Kust Hulpverleningsvoertuig en een waterscooter tot hun beschikking. 

De Tweede Maasvlakte heeft een langgerekt strand en is in de zomermaanden een aantrekkingskracht op toeristen en badgasten. Tijdens de zomer en winterperiode zijn er in dat gebied ook veel surfers en kitesurfers actief. Met normale voertuigen is het strand niet te bereiken. In de zomerperiode wordt het strand bewaakt door de strand reddingsbrigade van Rotterdam. Buiten de zomermaanden en de nachtelijke uren is er geen strandbewaking. 

De Pilot
De pilot gaat een jaar duren. De reden dat de KNRM een samenwerking is aangegaan met de Gezamenlijke Brandweer heeft te maken dat er geen bebouwing in de buurt is van de Tweede Maasvlakte. Een reddingstation bouwen op de Tweede Maasvlakte heeft geen zin, er wonen geen mensen in de buurt. Er kunnen dus geen vrijwilligers worden geworven.  De KNRM is bekend om hun reddingsstations en diversiteit aan reddingboten langs de Nederlandse kustlijn en de binnenwateren. De KNRM draait op vrijwilligers en gunsten en giften van bedrijven en de burgers. De kazerne Maxima van de Gezamenlijke - Brandweer is 24 uur bemand en dus bij uitstek de geschikte manier om 24 uur per dag uit te kunnen rukken als er een waterongeval plaatsvind langs de kust van de Tweede Maasvlakte. De Tweede Maasvlakte zorgt er voor dat de KNRM een zogenoemde witte vlek in de nautische reddingscapaciteit heeft. Door de samenwerking met de Gezamenlijke - Brandweer wordt deze witte vlek opgevuld. De KNRM benadrukt dat zij geen (grote) scheepsevacuaties op zee gaan doen. De kazerne Maxima zal ingezet worden voor de redding van individuele watersporters en badgasten. De redding van badgasten en watersporters vergen een andere inzet tactiek en andere uitrusting dan die van een redding verder op zee. Deze reddingen worden gedaan tot maximaal 1 kilometer uit de kust. Daarna nemen de grote reddingstations het over. Uiteraard kunnen de redders van de kazerne Maxima altijd hulp krijgen van de strand reddingsbrigade, de grotere KNRM stations en de Divisie Havenmeester Rotterdam (DHMR).

Materieel
De KNRM heeft een Kust Hulpverleningsvoertuig, een waterscooter en droogpakken geleverd aan de Gezamenlijke-Brandweer. De brandweerlieden kunnen hiervan gebruik maken om de reddingen te kunnen uitvoeren. Het Kust Hulpverleningsvoertuig is er voor om door de duinen en op het strand te kunnen rijden. Dit voertuig zorgt er voor dat de waterscooter ter water gelaten kan worden. De KNRM heeft een groot aantal Kust Hulpverleningsvoertuigen in gebruik. Deze voertuigen worden gebruikt bij het zoeken naar vermisten of drenkelingen langs de kustlijn en in het duin gebied. Maar ook wordt het voertuig gebruikt voor het vervoeren van de ambulancedienst en het Mobiel Medisch Team naar een slachtoffer dat op het strand of in de duinen ligt. Dit voertuig is ook geschikt om de kleine reddingboten van de KNRM te lanceren. Het geen wat de kazerne Maxima dus gaat doen met de waterscooter. 

Eerste inzet
Op 21 februari 2016 worden de hulpdiensten gealarmeerd voor een ongeval met een kite-surfer op het strand van de Tweede Maasvlakte. Omdat er met de normale hulpverleningsvoertuigen niet bij het slachtoffer te komen is wordt de kazerne Maxima gealarmeerd met het Kust Hulpverleningsvoertuig. Het Kust Hulpverleningsvoertuig heeft het personeel van de ambulance en het Mobiel Medisch Team naar het slachtoffer toe gebracht. Toen zij eenmaal klaar waren met het stabiliseren heeft de Kust HV het slachtoffer naar de ambulance gebracht waarna hij overgebracht kon worden naar het ziekenhuis.